Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför dras lördagsutdelningen in

På grund av ökade kostnader från Posten har Mittmedia beslutat att inte dela ut LT och ÖP i delar av glesbygden, på lördagar efter nyår.

De som berörs av indragna lördagsutdelningar är personer med morgonutdelning via Posten, som är bosatta på olika orter i Jämtland-Härjedalen.

Varför dras lördagsutdelningen in?

– Posten har beslutat att de inte ska leverera på lördagar från årsskiftet, säger Elin Lemnert, privatmarknadsansvarig på Mittmedia Östersund.

Kostnaden för att Mittmedia skulle ta över lördagsdistributionen, eller betala en annan distributör, har bedömts bli alldeles för dyr.

Mittmedia som äger LT och ÖP har ingen egen tidningsdistribution. Den tjänsten köps utifrån av Posten, som via en underleverantör delar ut tidningarna.

Är det en politisk fråga att tidningar ska kunna bäras ut på landsbygden eller ska tidningsföretagen ta på sig kostnaderna fullt ut själva?

– Om vi ska ta på oss kostnaderna fullt ut själva måste vi höja prenumerationspriset för alla och det tycker jag inte är ett alternativ, säger Viktoria Winberg, chefredaktör på LT.

Vilken möjligen har de som blir utan lördagstidning efter årsskiftet att ändå läsa tidningen samma dag?

– De hänvisas till digitala e-tidningen som prenumeranterna har tillgång till bara de skapar en inloggning till e-tidningen, säger Elin Lemnert.

Hon konstaterar att e-tidningen, som är en exakt kopia av papperstidningen, kan vara fördelaktigare för många eftersom den finns att läsa betydligt tidigare än papperstidningen ute i länet.

I hela landet är det 25 000 kunder som berörs av utebliven lördagsutdelning av dagstidningar efter nyår.

– Under året ska vi titta förutsättningar för om vi kan göra något annat för våra prenumeranter i Jämtland/Härjedalen så att det här ska kännas så lite som möjligt, säger Elin Lemnert, privatmarknadsansvarig på Mittmedia Östersund.

På Posten säger Lars-Olof Bergström, som jobbar med kundfrågor i regionen, att det är inom dotterbolaget Tidningstjänst som beslutet tagits.

– Det var länge sedan Posten tog bort utdelning av tidningar på lördagar. Det är Tidningstjänst som har den bollen, säger Lars-Olov Bergström på Posten.

Men på dotterbolaget Tidningstjänst hänvisar man till Postens presstjänst i frågan. Maria Ibsén som är pressekreterare på Post Nord säger så här:

– Tjänsten lördagsutdelning har varit så lite efterfrågad att man beslutat sig för att lägga ner den.

Beror det på att antalet prenumeranter på papperstidningar minskar?

– Ja, dels minskar volymen och det gör att utdelningen förhållandevis blir dyrare. Till slut blir det en punkt där den som köper tjänsten med lördagsutdelning inte vill betala för vad det kostar att utföra den, säger Maria Ibsén.

Från Tidningstjänst horisont har det alltså blivit olönsamt med lördagsutdelning?

– Mediahusen efterfrågar inte tjänsten på samma sätt som tidigare, säger Maria Ibsén som konstaterar att beslutet om indragen lördagsutdelning hänger ihop med ett affärsmässigt perspektiv inom Tidningstjänst.