Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför blir det inga isvägar

Den varma vintern ger tunn is och inga isvägar på Storsjön.

Som LT har berättat tidigare så har bilister inte kunnat köra på isen sträckorna Norderön - Håkansta, Norderön - Isön och Vällviken - Sunne i år på grund av för svag is.

I fjol däremot var läget helt annorlunda då i 600 bilister i snitt trafikerade isen varje dygn på respektive isväg, från den 18 januari till 13 april.

Men i år är läget alltså ett annat på grund av det varma vädret som bara fortsätter.

– I år är isen bara 19 centimeter tjock och den måste vara minst 25 centimeter och tyvärr vädret att isen inte växer. Vi måste ha minusgrader, säger Peo Zackrisson, Trafikverkets ansvarige för isvägarna i länet vid Färjerederiet. Han är väldigt bekymrad över isen och väderprognosen för de närmaste två veckorna kommer inte förändra situationen.

– Det ser tyvärr inte bättre ut längre fram. Jag är riktigt bekymrad och det känns konstigt och frustrerande, säger han.

Enligt vad Peo Zachrisson kan komma på är det bara vintern 1983 som hade jämförelsevis lika varm vinter som i år.

Vad har du fått för reaktioner på att isvägarna inte är öppna?

– Mänga är väldigt förstående och förstår att säkerheten är det viktigaste.

Finns det några isvägar som är körbara?

– Vid Ammersundet, Revsundssjön, där fick man isläggning mycket tidigare och i nu finns där en närmare 50 centimeter tjock is.