Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är det viktigt att rösta i kyrkovalet

I morgon är det val till Svenska kyrkan. Då ska jag rösta.

- Vadå, är du religiös, eller? undrar en bekant.

- Nej! Eller kanske nja. Inte troende eller så, men det är min rätt och min plikt och min övertygelse.

- Hur då?

- Jag har en djup respekt för vårt kulturarv och den betydelsefulla roll som Svenska kyrkan spelar i samhället. Och jag vill lägga min röst i protest mot det hat och den främlingsfientlighet som Sverigedemokraterna (SD) predikar.

Jag vill kort sagt inte att järnrörets evangelium ska bli tongivande inom Svenska kyrkan.

Inför årets kyrkoval satsar SD mer än tidigare på att öka sitt inflytande. De har tiodubblat sin kampanjkassa och har fler kandidater än tidigare. Det är deras demokratiska rättighet, så mot det engagemanget finns inget att invända. I grunden är det till och med glädjande att olika nomineringsgrupper intresserar sig för kyrkans arbete.

Det bekymmersamma är vad SD ska göra med den makt som de eftersträvar. Det övergripande och något diffusa målet är att bryta med något de betecknar som ”socialistiska och liberala politiska ställningstaganden”. Vänsterliberal är ett annat skällsord som deras kandidater brukar använda.

Hur ska man tolka formuleringarna i deras valmanifest? Är det kyrkans omfattande sociala arbete bland tiggare, papperslösa, flyktingar och andra grupper som är vänsterliberalt och socialistiskt? Är det hbtq-personer och kvinnopräster som ska bort ur kyrkan?

Sverigedemokraterna vill avskaffa partipolitiken inom Svenska kyrkan, men hur förklarar de då att de gör en stor satsning på att föra en renodlat högerextremistisk politik som exkluderar grupper inom det svenska samhället?

Den SD närstående sajten Samhällsnytt (tidigare Avpixlat) har nyligen anställt en person som sparkades efter järnrörsskandalen 2012. Typiskt för sajten i övrigt att de just nu för en hetskampanj mot ensamkommande flyktingbarn. En annan person med kopplingar till Samhällsnytt är den för misshandel dömde riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Hur rimmar deras handlingar med valmanifestets uppmaning att ta avstånd från våldsbejakande läror? Det är lätt att konstatera att SD:s värderingar befinner sig ljusår från Jesu förkunnelse om människans lika värde och rättigheter.

Direkt parodiskt blir det när partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, jämställer islam med nazism.

Därför är det viktigt att motarbeta de dunkla krafter som i grunden vill förändra den öppna svenska folkkyrkan. Ungefär så har mina tankegångar gått inför morgondagens val.

Jag tillhör de som har stannat kvar inom Svenska kyrkan efter skilsmässan från staten år 2000. Det var ett aktivt val. Jag uppskattar den kyrkliga värdegrund som vilar på humanistiska principer.

Det sorgliga är att så få utnyttjar sin rätt att rösta. Svenska kyrkan har stora tillgångar och över sex miljoner medlemmar, men valdeltagandet är skrämmande lågt. I förra valet var det knappt 13 procent.

Denna låga andel gör det möjligt för olika grupper att mobilisera anhängare för att på så sätt öka sitt inflytande. Det är denna svaghet i systemet som gör att Sverigedemokraterna vädrar morgonluft; om få människor röstar ökar nämligen SD:s möjlighet att få in en oproportionerligt hög andel kandidater. De vill ta över, som partiordförande Jimmie Åkesson har uttryckt det.

Den som vill undvika det förhållandet gör klokt i att rösta i morgon. Det är dags att avskaffa beteckningen ”det glömda valet”.