Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är det viktigt att rösta i EU-valet

Annons

Tänk om regeringen skulle lägga fram ett sådant här förslag: Nio av tio företag ska kunna undantas från kravet på en bra arbetsmiljö för sina anställda.

Förslaget skulle toppa alla nyhetsprogram. Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) skulle intervjuas i Agenda. Reaktionerna skulle starta en lavin i sociala medier.

Men hör och häpna. Förslaget finns. Det behandlas just nu av EU-kommissionen. Och regeringen stödjer det.

Den som tvekar att rösta i EU-valet möts ofta av allmänt hållna argument. ”Det är dumt att inte ta chansen att påverka” eller ”har vi rösträtt så ska vi utnyttja den”. Det är utmärkta skäl, men lite vaga och lätta att bortse från om solen skiner och man känner för att göra något annat på valdagen.

Men EU-kommissionens Refit-program, som innehåller ovannämnda försämringar av arbetsmiljön, är skäl nog att rösta i EU-valet om en månad.

Sedan flera år tillbaka pågår en nedrustning av den gemensamma europeiska arbetsmiljölagstiftningen. Refit är ett led i den. Under förespegling av att bekämpa ”regelkrångel” föreslår EU-kommissionen att små och medelstora företag ska undantas från stora delar av reglerna för hälsa och säkerhet på arbetsplatserna. Regler som ska garantera arbetarnas säkerhet kallas alltså för ”byråkrati”.

Till en början skulle förslaget bara gälla så kallade mikroföretag. Men i ett enda jättelikt svep vill man nu genomföra försämringar på arbetsmiljöområdet för alla företag med färre än 250 anställda. Det innefattar 90 procent av alla företag i Europa och 99 procent av alla företag i Sverige. Det är ingen skitsak.

Refit-programmet har gjort att man dragit tillbaka direktiv som bland annat gällt förebyggande av belastningsskador, arbetsrelaterade cancersjukdomar och en lag mot farliga kemikalier på frisersalonger.

Till råga på allt ska alla medlemsländer som väljer att ha en strängare arbetsmiljölagstiftning motivera varför till EU-kommissionen. Det är med andra ord risk för att det som hittills varit en lägstanivå för en säker och bra arbetsmiljö förvandlas till en högstanivå.

Under Reinfeldts tid har regeringen skurit ner på forskningen om arbetsmiljö och genomfört kraftiga nedskärningar inom företagshälsovården. Antalet inspektörer vid Arbetsmiljöverket, som ska se till att arbetsplatserna är säkra, har minskat med 35 procent. Antalet arbetsplatsolyckor som lett till sjukskrivning har ökat med 17 procent.

I höst är det riksdagsval och det är inte troligt att alliansregeringen vinner. Men det luriga är att med en fortsatt högermajoritet i EU kan regeringen få igenom sin arbetsmiljö-politik utan att behöva stå för den. Moderaternas politik kan fortsätta drivas igenom i Sverige med hjälp av direktiv från EU.

I en fransk opinionsundersökning som presenterades nyligen hade den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet en liten övervikt över den konservativa grupp som Moderaterna tillhör. Ingen av dem kommer att få egen majoritet, men om maktförhållandena ändras så att Socialdemokraterna och vänsterblocket får majoritet i EU-parlamentet innebär det en politik för bibehållna arbetsmiljökrav.

Det är därför en röst i valet den 25 maj är mer än bara en demokratisk markering. Det är en röst som är avgörande för arbetsmiljön.