Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är byggstarten av nationalarenan försenad

En överklagning och behovet av att hitta billigare lösningar försenar byggstarten för det nya nationalarenabygget i Åre. Men arenachef Nalle Hansson är optimistisk och tror bygget kan börja i slutet på månaden.

Annons

Finansieringen är klar, liksom bygglov och detaljplanering, upphandlingar pågår och i slutet av april tog Svenska Skidförbundets styrelse det formella beslutet att flytta skidförbundets alpina del från Falun till Åre Nationalarena.

Flytten ska ske på försommaren 2011, under villkor att byggnaden då står på plats.

Hade allting gått på räls skulle bygget ha börjat om några dagar. Men så har det inte blivit.

Det är främst två faktorer som fördröjt byggstarten, förklarar Nalle Hansson. Dels har ena delen av projektet, läktardelen, överklagats av intilliggande bostadsrättsföreningen Liengården eftersom de får skymd utsikt västerut.

– Men om det är något jag har lärt mig så är det att man äger inte utsikten, säger Nalle Hansson. Han tillägger att överklagningar får man räkna med, det ingår i den demokratiska processen.

Ärendet ligger nu hos länsstyrelsen och blir det långdraget får man dela upp bygget, vänta med läktaren och börja med arenabyggnaden.

Den andra försenande faktorn rör byggkostnaderna, som har rusat iväg långt över de budgeterade 27 miljonerna. Nu måste man hitta sätt att skära ner.

– Vi hade väl sett ett lite pampigare bygge. Så vi får krympa ytor och ta bort sådant som vi inte behöver, säger Hansson.

Arenabygget har ifrågasatts av en del bybor som anser att det satsas för mycket på alpint och för lite på vanlig infrastruktur.

Nalle Hansson har svårt att förstå det argumentet. Han ser bara fördelar. Att fortsätta bygga temporära läktare vid varje mästerskap är helt enkelt inte ekonomiskt försvarbart.

– Vi lägger ner hundratusentals kronor varje gång på att bygga temporärt, i Östersund har man också förstått att det inte är försvarbart i långa loppet.

Det går heller inte säga att Åre exempelvis skulle få en gång- och cykelväg om arenan inte byggdes, det är helt skilda saker.

– Det är ju Svenska skidförbundet som är byggherre för det här projektet, påpekar Nalle.

Han ser arenabygget som en del i Åres utveckling mot en permanent alpin tränings- och tävlingsarena som egentligen började med bygget av fasta starthus före Åre-VM 2007.

Flytten av skidförbundets alpina del till Åre är enligt Nalle en mycket viktig del i den utvecklingen, inte minst för kommunen.

– Att alpina delen flyttar hit är ju bara bonus, det stärker oss ytterligare, säger han. Jag vet inte hur många arbetstillfällen det rör sig om men vi pratar åtta–tio årsarbeten. Det är inte att förakta, säger Nalle Hansson.

Om allt går planenligt ska alltså Åre ha sin alpina nationalarena klar till nästa säsong.

Fast riktigt klar blir den förstås inte då heller, enligt Nalle.

Nästa steg är att uppgradera belysningen i störtloppet. Nalle konsulterar sin kalender och avslutar:

– Det måste bli klart till kvällstävlingarna den 19–20 december 2012.