Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Där sköts kyrkan bäst

Svar på det öppna brevet till Härnösands stiftsstyrelse, "Sköts kyrkan bäst i Härnösand?", publicerad i LT: s nätupplaga den 8 juni.

Nej, kyrkan sköts inte bäst i Härnösand. Kyrkan sköts bäst i de lokala församlingarna, den organisatoriska enhet som är grunden i Svenska kyrkan och där medlemmarna finns. Stiftet stöttar församlingarna i deras arbete genom att erbjuda utbildning, fortbildning och rådgivning. Men även genom att bedriva övergripande utvecklingsarbete som berör församlingarna.

De allra flesta av de cirka 50 stiftanställda är stationerade på stiftskansliet i Härnösand. För närvarande är också fyra personer stationerade på en expedition i Östersund. Våra anställda ingår i olika verksamhetsgrupper. En anställd kan ingå i flera grupper. Vissa grupper är konstanta över tid och andra av tillfällig karaktär.

Stiftsstyrelsen beslöt under våren att expeditionen i Östersund ska avvecklas och att de medarbetare som har sin arbetsplats där ska erbjudas fortsatt arbete på kansliet i Härnösand. Efter överenskommelse med de fackliga organisationerna är avvecklingen planerad till den 1 januari 2016. Beslutet grundas i ambitionen att underlätta samarbetet mellan medarbetarna och öka flexibiliteten i de olika verksamhetsgrupperna.

Stiftets arbete rör områden som byggnadsvård, gudstjänstutveckling, flyktingfrågor, teknisk utveckling, juridik, för att bara nämna några. Våra anställda har därmed vitt skilda kompetenser. Det innebär att alla medarbetare arbetar över hela stiftet, oavsett om de är stationerade i Östersund eller i Härnösand. Våra anställda gör i dag många arbetsresor runt om i regionen och kommer så att göra även fortsättningsvis. Det är en nödvändighet för ett stift som vårt, som sträcker sig över hela Västernorrlands- och Jämtlands län.

Expeditionen i Östersund har även använts för vissa sammanträden och mindre möten. För dessa behov kommer en annan lösning att ordnas.

Allt detta innebär att stiftets stöd till församlingarna i Jämtland inte ska påverkas av förändringen.

Biskop Tuulikki Koivunen Bylund

Ordförande, stiftsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel