Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Där är maten dyrast i länet – med all rätt anser PRO

/
  • Ulla Waessman och Solfrid Bäckman har hjälpt till att utföra undersökningen för PRO.  I år har de även kontrollerat tillgängligheten i form av viloplatser i butikerna samt kundtoaletter. Det resultatet blev ganska bra. 25 av 31 hade kundtoalett och 28 av 31 hade en viloplats.
  • Magnus Bardosen, butikschef på Ica Blå center i Östersund säger att det är låga priser som kunderna främst fokuserar på, även om efterfrågan på närproducerat växer allt mer.
  • Inger Breil administrerar hela PRO:s undersökning för länet. Hon tipsar alla konsumenter att titta igenom kvittot ordenligt när man har handlar.
  • 92-åriga Ruth Lindegren handlar alltid på Ica Blå center. Främsta orsaken är för att hon bor i närheten och kan inte ta sig så långt.

Skillnaderna mellan dyraste och billigaste matkassen i landet har börjat minska. Det visar PRO:s årliga undersökning. I Jämtland är det främst glesbygdsbutikerna som drar iväg i pris – med all rätt anser PRO.

Annons

– Det är ju klart att de små butikerna ute i glesbygden inte kan göra lika stora inköp och pressa priset på samma sätt som de större butikerna i stan, säger Solfrid Bäckman, Frösön, som är en av PRO:s medlemmar som årligen hjälper till och genomför priskontrollen.

Hennes kollegor Ulla Waessman och Inger Breil, som administrerar hela undersökningen för länet, håller med.

– Många äldre är ju hänvisade till just de här nära små butikerna och det viktigaste är att de får vara kvar. Alternativet att åka flera mil och handla i en billigare butik i stan kostar mycket pengar, säger Inger.

De påpekar också att flera butiker i länet har gjort ett aktivt val och tagit hem närproducerade varor, vilket många gånger inte är ett billigare alternativ. Och det tar inte undersökningen hänsyn till.

– Icabutikerna har exempelvis höjt priset på mjölken för att våra lokala bönder ska få bättre ersättning. Och den butik jag brukar handla i har bara närodlad potatis som är något dyrare per kilo. Det är ju jättebra att de tar varorna härifrån, även om det drar det upp priset i jämförelsen, säger Solfrid.

I år var det Ica Maxi i Östersund som erbjöd länets billigaste matkasse, bland de butiker som jämfördes. Tidigare år har bland annat Willys toppat listan, men i år valde kedjan i hela landet att inte ställa upp eftersom man anser att den inte är tillförlitlig.

– Visst får vi kritik ibland, ofta av de butiker som inte hamnar i topp. Men när de väl blir bäst använder de det stort i reklamen, säger Inger Breil.

En del misstänker också att uppgifter läcker ut om att undersökningen är på gång och en del butiker sänker då priserna på varorna som brukar undersökas.

– Men jag tror att det är mer av ett storstadsproblem, inte tror jag att butikerna i Jämtland har tid att springa runt och ändra priserna, säger Inger.

Magnus Bardosen, butikschef på Ica Blå center i Östersund, kom riktigt bra i jämförelsen i år men håller med om kritiken som riktas mot undersökningen.

– Det skiljer inte så mycket i dag mellan kedjorna och alla vet om vilka varor som brukar jämföras så det är ganska pressat pris redan, säger han.

Annons