Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danskt muddringsförslag ovärdigt ett civiliserat samhälle

En glasmonter med resväskor. En annan fylld med glasögon, en tredje med skor. Skor som bar sina ägare under den tid då deras liv fortfarande innehöll en vardag med arbete, skola och ett hem.

På koncentrationslägret Auschwitz samlades offrens ägodelar ihop. Människan var inte värd något, men en utsliten sko kunde den tyska staten ha användning för.

Jag påminns om berget av slitna skor i Auschwitz när jag läser om det danska lagförslaget att ge myndigheter rätt att beslagta flyktingars ägodelar för att finansiera asylprocessen. Mobiltelefon, vigselring och 3000 kronor i kontanter får de asylsökande behålla.

Den danska regeringen har med stöd av de borgerliga partierna och Socialdemokraterna förhandlat fram förslaget, vars syfte är att ha den stramaste migrationspolitiken bland sina grannländer.

Människor går till fots genom kontinenter i hopp om ett bättre liv. De få tillhörigheter de har med sig är allt de har.

Ska polisen på allvar muddra fickor och väskor i sökande efter värdefulla ägodelar att sälja på nätet, för att finansiera asylprocessen i ett av världens rikaste länder?

Det är ett rättsvidrigt förslag, och ovärdigt ett civiliserat samhälle.