Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansk vindkraftsjätte mötte stort intresse

Intresset var stort bland länets företag när den danska vindkraftsjätten Vestas sökte samarbetspartners i regionen till kommande vindkraftssatsningar.

Cirka 100 deltagare hade sökt sig till OSD-huset i Östersund under gårdagen. I lokalen satt det allt från tillverkare och entreprenörer till representanter från olika serviceyrken som hotell- och restaurangbranschen. Alla var självklart nyfikna på om just de kunde bidra med kompetens och arbetskraft.

Sten Wennerklev, vd för Solljus AB i Östersund, hoppades få svar på om företagets ljusarmaturer skulle kunna användas.

– Vi har diskuterat om själva vingarna ska ha belysning. Vi får se om de vill lysa upp tillvaron, säger han.

Vad ett eventuellt samarbete skulle kunna innebära tycker Sten Wennerklev egentligen är svårt att spekulera i.

– Det beror på omfånget. Men jag tror att det skulle kunna betyda en hel del, både för oss och för hela länet, säger han.

Konsultföretaget Avalon Enterprise i Östersund jobbar med tjänster inom bland annat produktutveckling och industridesign. Ulrika Ebenhard var spänd av förväntan inför mötet.

– Vi är nyfikna på vad Vestas ska göra här i länet och om vi kan få en roll i det eftersom vi tror att vi har mycket att ge, säger hon.

Vestas representanter Lisa Ekstrand, Mattias Wittmiss och Magnus Frank tyckte att det var kul med en så stor uppslutning. Trion talade bland annat om företagets leverantörsstrategi och berättade att man ville bredda sin leverantörsstab.

– Vestas, som har en marknadsandel i Sverige på 50 procent, ser att det är många planer på gång i länet. I dag är det få godkända projekt för nyetablering av vindkraft, men vi hoppas på positiva besked, säger Gabriel Duveskog, näringslivssamordnare inom vindkraften i Jämtlands län, vars uppdrag är att försöka koppla ihop företagen med vindkraftsbranschen.

– Rent generellt skapar vindkraften stora effekter på sysselsättningen, både direkt och indirekt. Det är en av våra största tillväxtbranscher i framtiden, säger han.

Duveskog berättade även om länets mål att öka den regionala stöttningen till en vindkraftsutbyggnad och jämförde Jämtlands läns yta med Danmarks där det finns ungefär 5 000 vindkraftverk.

– Det borde finnas utrymme för en motsvarande utbyggnad här, säger han.