Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansen rör sig framåt

Tisdag kväll firades Internationella dansdagen på Gamla tingshuset.
– Dans är livsviktigt, det är den mest ursprungliga konstformen, säger Ulrika Karlsson som arrangerar firandet.

Ulrika Karlsson är dansare och danspedagog och efterlyser en bredd på den sceniska dansen i länet. Hon vill se en danskonsulent som kan verka främjande och bygga upp en infrastruktur för dans i länet.

– Det behövs verkligen en danskonsulent här som en enande kraft för dansen i länet.

Jämtlands län är ett av två län i Sverige som saknar danskonsulent. När regionrådet Robert Uitto i fjol intervjuades av SR Jämtland om saken sa han:

– Det har varit en prioriteringsfråga, det har inte funnits ekonomiskt utrymme. Skulle man ha prioriterat just dansen, skulle vi få prioritera bort andra saker.

Frågan är dock varför just dansen inte ska prioriteras? Jag ringer upp regionens kulturchef Ingrid Printz:

# Kan man säga att det beror på politisk ovilja att Jämtland inte har någon danskonsulent?

– Bakåt kan man kanske säga det, men samtidigt finns det politiker som jobbat för en danskonsulent också. Men det handlar också om hur mycket resurser man har totalt, säger hon.

Den 1 maj går Estrad norrs projekt för dans på små scener in på sitt tredje och sista år. Projektet har särskilda utvecklingsmedel från Kulturrådet, 400 000 kronor nu under sista året. Vad som händer sista april 2015 är inte klart, men frågan om en danskonsulent finns med i diskussionerna, säger Ingrid Printz. I den kulturplan för 2015-2017 som nu tas fram lyfts dansen också fram.

Olov Roos är producent på Estrad norr med 30 procent av sin tjänst inom dansprojektet.

– Många glömmer bort att dansen är ett lika stort område som musikämnet. Det är ju nästan ogörligt, säger han och jämför med musiksidan som har knappa tre producenttjänster till sitt förfogande.

Dansprojektet har bidragit till att öka dansutbudet i länet – från nära nog ingenting. Framför allt det utbud som riktas till skolan som också gärna köper in dans:

– Något som var ovanligt för några år sedan är normalt nu, det tycker jag är det viktigaste som hänt i det här projektet. 

Under sista året är också ambitionen att få ut något fler offentliga föreställningar och öka samarbetet med närbelägna Norrdans.