Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansbanorna kommer och går – Furuviken består

Många dansbanor har dött ut – men Furuviken består. Nu drar 45:e säsongen i gång.
– Det är som en träffpunkt på sommaren, säger Sten Edvardsson, arrangör.

På onsdagskvällen är det dags för den första av totalt nio danser på Furuviken i sommar. Expanders står för musiken och sedan blir det dans varje onsdag fram till att Blender avslutar säsongen den 19 augusti.

Sten Edvardsson har varit inblandad i danserna på Furuviken sedan den starten 1970. Han har lite svårt att sätta fingret på varför Furuviken har levt vidare, medan andra ställen har lagts ner.

– Det är tråkigt att det har blivit färre ställen som har dans. Det är jättesvårt att säga varför vi överlever. Vi körde två danser i veckan från 1970 fram till en bit in på 1990-talet. Då var det gammeldans första timmen på söndagar. Men så försvann det där med gammeldansen och det blev sämre och sämre med söndagar, men onsdagar har fungerat.

Sten Edvardsson upplever inte att dansintresset är så stort just i Hällesjö. Furuviken får däremot en hel del besökare från andra orter.

– Det är tack vare de människor som åker hit som det fungerar. På ett sätt ligger vi centralt, för det är mitt emellan Sundsvall, Sollefteå och Östersund, men det är en bra bit att åka. Det händer att det står husbilar och husvagnar här. De kommer söderifrån, folk är på turné, kommer hit och dansar och provar lite andra ställen också.

I vanlig ordning börjar säsongen på Furuviken onsdagen efter midsommar. I år är säsongen en vecka längre, nio i stället för åtta.

Vad är det som får dig att fortsätta arrangera danser år efter år?

– Dels har jag varit ute och dansat mycket. Det är ett intresse jag har med dansstället. Vi har den här lilla parken på sommaren och så har vi Folkets hus på vintern. Det är alltid roligt när det händer något i byn. Men det är framför allt det här med dansen och att ma träffar mycket folk. Det är intressant.