Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansant initiativ mot uranbrytning

/
  • P-Danjelsa med band levererade sin karaktäristiska raggae på Jämtska.  Simon Gunnholt

Det har väl inte undgått någon att förslaget om uranbrytning i jämtlandsfjällen varit en het potatis för länets politiker den senaste tiden. Men under lördagskvällen på Gamla Tingshuset var budskapet klart, tydligt och, inte minst, musikaliskt.

Annons

En rad schyssta bokningar, gratis inträde och en hel del lokalpatriotism gjorde att konsertlokalen var välfylld och stämningen på topp under lördagskvällen på Gamla Tingshuset. Vemodig gitarrpop med stråkar, monologer på grovhuggen jämtska och reggae från norr och söder bjöds det på under kvällens lopp.

Först ut var P-Danjelsa med band som levererade sin karaktäristiska reggae på jämtska. Särskilt trångt framför scenen hann det dock inte bli innan reggaesångaren med pälsmössa lämnade över till Kape/Diem, för ett lite lugnare inslag. Historieberättande om killar från stan, ackompanjerat av lugna gitarrslingor och cello ekade genom Gamla Tingshuset.

Nästa man på scen var Mikael Rahm, som iförd en gyllene morgonrock och ett par hjärtantenner höll en monolog om två fjärilar. Detta på en dialekt som skulle få vilken Klövsjögubbe som helst att låta rent rikssvensk. Vad Rahm egentligen ville var inte helt tydligt, men till sist stod det klart att även han ville bevara Europas sista vildmark och låta uranet ligga.

Riktig fart tog det dock inte förrän Svenska Akademiens frontman och kvällens konferencier och General Knas intog scenen för mer dialektal reggae, men denna gång på rungande skånska. Reggaegunget spred sig genom hela konsertlokalen, och det blev riktigt dansant för första gången under kvällen.

Glesbygd’n från Arvidsjaur som skrev låten Låt det ligga mot uranbrytning var självklara gäster för kvällen.

De bjöd på musik med reggae som knytpunkt men med dragningar åt både jazz och svensk folkmusik. En musik präglad av kärleken till norrlands karga inland och med en önskan om att bevara det genom att, ja, låta uranet ligga.

Mer läsning

Annons