Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansa i Nuon

”Den största politiska mörkläggningen i modern tid”. Det varnade Alliansens partiledare för när de kommenterade Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets vårmotioner. De menade att oppositionen inte är ärlig mot väljarna med finansiering och kostnader.

”Dansa i Nuon, hela vägen bort från makten” stod det på ett plakat som en ung socialdemokrat hade på första maj. Bredvid texten fanns bilder på Anders Borg och Fredrik Reinfeldt.

Vattenfalls köp av Nuon har kallats för den dyraste – och sämsta – affären i Sveriges historia.

Och vem är ansvarig?

Ingen, verkar det som.

Dåvarande näringsministern Maud Olofsson (C) minns ingenting. Statsminister Fredrik Reinfeldt blev informerad via media när köpet redan var klart, menar han. Anders Borg hävdar samma sak. Maud Olofsson har däremot sagt att de två var informerade inför köpet.

Eftersom det blivit en dyr och komplicerad härva anmäldes Maud Olofsson till Konstitutionsutskottet, som ska granska detta. När det var dags för att svara på frågor ville hon däremot inte dyka upp. Antalet anledningar till det är nog ungefär 89 miljarder stycken – priset som betalades för Nuon. Att det är valår gör det nog ännu mer lockande att vara tyst.

När en stor del av valdebatten handlar om vilka som är mest regeringsdugliga och duktiga på att hålla en budget är inte ”ansvarig för Sveriges sämsta köp” en löpsedel som regeringen vill se.

Om Alliansen verkligen vill ha en diskussion kring vad som är den största politiska mörkläggningen i modern tid vore det bra om den tillfälliga minnesförlust Maud Olofsson fått kunde släppa.

Det vore befriande om väljarna fick veta ifall statsministern var informerad innan eller inte.

Kostnaden för Nuon innehåller så många nollor att det blir abstrakt.

Det politiska priset får väljarna bestämma.