Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju finska bröder med bredd

/
  • Norrdans gästade Badhusparken i helgen med

Annons

Sju koreografer har arbetat tillsammans med Norrdans i sju dagar för att skapa sju minuter långa koreografier med utgångspunkt i varsin bror i Aleksis Kivis finska nationalepos "Sju bröder". Verket hade premiär 2014 och turnerar nu igen, med anledning av att Finlands 100-åriga självständighet.

Visst hade Norrdans kunnat göra det lättare för sig när de ger sig ut på torg och i parker för att i konkurrens med småpratande flanörer, lekande barn, motljus och växlande väder tävla om publikens gunst. Jag gissar att förförståelsen när det gäller "Sju bröder" från 1870 är ganska begränsad.

Men bänkarna (lite för få) är fullsatta och fler och fler samlas stående och sittande på grusplanen framför den temporära scenen. Gradvis lägger sig också ett koncentrerat lugn över Badhusparken när vi ger oss i kast med bröderna och deras skilda karaktärsdrag.

Bildningsromanen "Sju bröder" möttes av hård kritik av sin samtid för sina råa skildringar och många svordomar men kom sedan att bli en grund för den finska litteraturen. Kivis inspirerades av författare som Homeros, Cervantes, Shakespeare och Holberg.

Allt inleds med dansarnas gemensamma djupa andetag, som för att ta sats. Under den knappa timmen möter vi en stor bredd av uttryck: sensuella duetter i Joseph Sturdys "Simeoni", drag av dansteater när oxlike brodern Juhani gestaltas i Lenka Vagnerovás koreografi till Nick Cave and the Bad Seeds "Supernaturally" och tempoökningar med folkdansdrag i Jarek Cemereks "Aapo".

Ett återkommande element i flera av koreografierna är kedjan av kroppar med händerna som sammanhållande länkar. Jag associerar till ringlek men också till samhörighet i en familj eller ett samhälle trots, eller tack vare, olikheter.

Närvaron av livemusiker, med Tom Eddy Nordén på kontrabas och Jesper Norberg på klaviatur och dragspel, är viktig och möjliggör en sammanhållen helhet i direkt samklang med dansen – trots kasten mellan rock, klassiskt och folkmusik.

Varje år i samband med julskyltningen gör Norrdans "Windows" i Härnösand, korta dansverk som är skapade för skyltfönster. En parkföreställning som "Sju bröder" blir också ett slags skyltfönster, utan att på något sätt vara budgetmässig eller förenklad. Sju korta koreografier med åtta skickliga dansare och en bredd av uttryck i ett verk som kan läsas på många olika plan.

Annons