Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dans populärt bland barn

Höstens showdans för barn i Funäsdalen och Hede har blivit mycket populärt. Omkring 140 barn kommer på samlingarna.

– Jag vill ha med så många som möjligt, säger ledaren Ann Backéus.

Låten "Aquarius" från musikalen "Hair" dånar i högtalarna i idrottsalen i Funäsdalen när Ann Backéus försöker få ett trettiotal 7-9 åringar att hänga med i koreografin. Det är inte helt lätt att hålla styr på händer, fötter, armar och ben för 7-10 åringarna men glädjen i att få dansa runt tillsammans är tydligt.

– Det är kul att lära sig, kul att dansa, säger Oskar Sundmark, åtta år gammal och kompisarna Ludvig Borg, nio år, och Wiggo Ahlstedt Andersson håller med.

– Jag har dansat mycket framför spegeln hemma och nu vill jag bli bättre. Det är kul! säger Ludvig.

Jazz, scen och showdans står på schemat för barnen i Funäsdalen och Hede som i Kulturskolans regi dansar under hösten. Tisdagar i Funäsdalen, torsdagar i Hede och den 14 december blir det avslutningsshow i Hedeskolans idrottssal.

– Showdans är det som exempelvis dansarna på Melodifestivalen gör, säger Ann Backéus och berättar att hon själv deltog som bakgrundsdansare i tävlingen på 1980-talet. Hedebördiga Ann har även jobbat med olika tv-shower, med koreografi av dansföreställningar och dansat på Göta Leijon i Stockolm. Grundutbildningen fick hon under tre år på Lasse Kühlers dansskola. Sammanlagt är det omkring 140 barn som kommit på samlingarna i tre olika grupper i Hede och Funäsdalen.

– Ungar behöver dansa. De lär sig koordination och kroppskontroll och det är ett bra komplement till andra idrotter. De lär sig också att våga stå upp och visa vad de kan och jobbat med, säger Ann Backéus.