Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dans med flera lager på turné

Efter världspremiär i Schweiz kommer nu dansstycket "Plattamorta" till länet. Därefter bär det av till Norge för turné.
Stycket är helt nytt och har tagits fram av Flavia Devonas på Härjedalens kulturcentrum tillsammans med två belgiska dansare.

Under tre och en halv månad har Flavia Devonas på Hkc och de belgiska dansarna Peter de Vuyst och Nathan Jardin, jobbat fram föreställningen. I januari hade de en "Work in progress" föreställning i Lillhärdal och i mars var det världspremiär på en schweizisk dansfestival.

Nu ska verket turnera i samarbete med Estrad Norr i Östersund, Bräcke och Krokom. Under påskveckan blir det två offentliga föreställningar, den 15 mars i Östersund och den 16 på Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal. I maj turnerar de i Norge.

Plattamorta är rätoromanska för skiffer och dansstycket är en "dansant metafor för pluralitet, inkludering och samhälle", enligt beskrivningen från Hkc.

Projektet har utvecklats med stöd av den schweiziska kulturfonden Pro Helvetia och Kulturrådet.

Kulturrådet har också beviljat Hkc stöd efter en ansökan om bidrag inom scenkonstområdet.

– Nu kan vi planera för 4-5 evenemang för resten av 2014 och våren 2015, skriver konstnärlige ledaren Andreas Hoffman i en kommentar.

Planer finns också på en dansföreställning för elever i Härjedalen. Härjedalens kulturcentrum har redan skickat in ett projektförslag till Nämnden för bildning-, fritid- och kultur enligt pressmeddelandet.