Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dans det perfekta sättet att träffa folk

Ett perfekt sätt att träffa folk och ha roligt i en öppen och tolerant miljö. Att gå på dans fortsätter att fängsla jämtar i alla åldrar.

– Dansen ger mig väldigt mycket, säger David Jonsson, inbiten dansfantast.

Det är fredagskväll och som ofta under sommaren är det dans på Sandviken. Trots viss konkurrens från andra evenemang i Östersund är det gott om dansentusiaster på plats. David Jonsson från Svedje utanför Brunflo, är en av dem.

– Man får träffa så mycket roliga människor. Det är väldigt socialt och bra träning, säger han om varför han gillar att gå på dans.

David Jonsson började gå på dans för 13 år sedan och nu går han två, tre gånger i veckan. Han har även varit ute i skolor emellanåt och lärt högstadie- och gymnasieelever att dansa.

– Nu ser jag många elever när jag är ute på dans och det gör mig väldigt glad.

När han började gå på dans var han rädd att det skulle bli fel eftersom han var en ovan dansare. Nu är det en avslappnad David Jonsson som intar dansgolvet.

– Det är för att jag har övat så otroligt mycket. Skulle det bli fel nu ler jag och så börjar vi om. Men skulle vi backa till första gången jag bjöd upp då skulle jag också vara nervös. Vi är här för att dansa och träffa folk, man får hjälpa varandra.

Hur ska man agera på dansgolvet?

– Man ska ha ett juste socialt beteende. Man hälsar, man kanske ger varandra en kram. Om man råkar dansa in i någon kan man söka ögonkontakt och be om ursäkt.

Vad är inte okej?

– Jag tycker inte att det är okej att nobba. Jag tror att det är mer tjejer som nobbar, de är mer utsatta om det är någon som är för full eller kladdar på dem.

Två tjejer som är på Sandviken denna kväll är Karin Ahnfelt och Linda Gunnarsson. Karin bor i Uppsala och Linda i Linköping, men båda passar på att gå på dans så ofta de kan när de är hemma.

– Jag har många kompisar som går på dans. Därför är det särskilt roligt att komma hem och träffa folk som man brukade dansa med när man bodde hemma och gick på dans ofta, säger Karin Ahnfelt.

Är det okej att nobba om någon bjuder upp?

– Om de är för fulla, det har jag fått lära mig, annars ska man inte göra det, säger Karin Ahnfelt.

Är det något annat man ska tänka på?

– Man ska hålla på rätt ställe, det är viktigt.

Är alla dansstilar okej, hur är det om man dansar med någon som man märker är väldigt ovan?

– Alla har varit nybörjare någon gång. Så länge man är glad och trevlig funkar allting, säger Linda Gunnarsson.

– Alla dansar olika och har olika stilar, det är det som är roligt. Ingen dans är den andra lik. När jag började dansa kunde inte jag heller, man måste få lära sig, säger Karin Ahnfelt.

David Jonsson har skaffat sig en stor bekantskapskrets under de åren han har dansat. Han tror att det gör att han blir mer avslappnad ute på golvet.

– Jag känner så många här. Om jag dansar med en tjej och råkar trampa henne på fötterna gör det inte så mycket eftersom vi känner varandra. Ingen föds dansmästare. Vi är här för att roligt, det är vad det handlar om.