Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dannero-veteranens häst dog på Bergsåker – travbanechef: "Han var chockad"

Travsporten skakas av ytterligare en dödsolycka – under fredagskvällen föll det treårige kallblodet Perle Odin, som körs av Gunnar Melander, ihop rakt över mållinjen på Bergsåker och dog.
– Man reagerar ju med förskräckelse, säger Bergsåkers sportchef B-O Månsson.

2015 har blivit ett mardrömsår för travsporten. När kallblodet Perle Odin föll ihop i det femte loppet på Bergsåker under fredagskvällen och dog var det det sjätte dödsfallet på kort tid.

– Det har varit ovanligt många dödsolyckor i år. Normalt sett är vi väldigt förskonade med ett eller två fall per år. Nu är det sex stycken under samma år, säger Månsson.

När vi når Månsson har dödsfallet precis inträffat.

– Det sjätte loppet är precis kört och det här hände i det femte, så det är inte alls länge sedan. Funktionärerna skötte det föredömligt och skärmade av runt hästen som låg död på mållinjen, säger Månsson.

– Han var långt efter så det var aldrig någon olycksrisk.

Vad var det som hände?

– Vi vet inte vad som har hänt. Vanligast är att de kan kväva sig eller att ett inre blodkärl brister. Alla hästar som dör under tävling körs till Uppsala för obduktion så det kommer att ta några dagar innan vi vet dödsorsaken. På ren och skär spekulation så skulle jag säga att det såg ut att vara något blodkärl som brast, men det är bara en spekulation.

Gunnar Melander körde Perle Odin, hur reagerade han?

– Han var chockad. Han har hållit på länge men jag vet inte om han har blivit drabbad förut.

Hur reagerade folk på plats?

– Med förskräckelse. Det är ju dramatiskt, men det sköttes efter alla instruktioner som finns. De flesta har inte behövt se mer än att hästen föll ihop.

Det här är sjätte dödsfallet på kort tid. Hur agerar ni?

– Det går ju inte att göra något. Ibland är det medfödda fel. Man kan ju inte stoppa hjärtinfarkter eller hjärnblödningar. De här hästarna får den bästa skötsel som finns.

Var det någon diskussion kring att avbryta kvällens tävlingar?

– Nej då ska det hända något väldigt ovanligt.