Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel ny svensk stormästare

Sverige har fått sin tjugonde stormästare genom tiderna. Daniel Semcesen har nyligen i en turnering i Danmark uppnått kravet på över 2500 i rating och har dessutom tidigare de tre erforderliga GM-inteckningarna. Semcesen vann turneringen i danska Brönshöj på 6,5 poäng av 7. 44 deltagare.

Årets schack-Gideon kommer att tilldelas Hans Tikkanen. Tikkanen tog 2013 sin tredje SM-titel i rad och det hände senast 1951-53 då Gösta Stoltz mäktade med samma prestation. Det blev en tredelad seger i "Bronstein Memorial" i Minsk när trion Jobova, Georgien och de två ukrainarna Fedorchuk och Oleksienko alla tog 7 poäng av 9. Sveriges Emanuel Berg kom på 53:e plats med 5 poäng.

I söndags spelades en derbymatch i division III när ÖSS IV vann med hela 4,5 - 0,5 mot ett för dagen något försvagat ÖSS III. Vinster i ÖSS IV för Tomas Frank, Henrik Johansson, Ulf Hedin, och Nils-Erik Nilsson. Remi spelades mellan Bo Örjan Försth (ÖSS IV) och Andreas Nordman (ÖSS III). Här återstår nu endast matchen ÖSS III - ÖSS II, den 16 mars. Då spelas i Östersund också den helt avgörande seriefinalen i division II mellan ÖSS I och Gnarps SK.

Klubbmästerskapet för Schack 88, Hammerdal, vanns av Stefan Karlsson som nådde 3 poäng av 4. Tvåan Bo Wik hade också 3 poäng men inbördes förlust mot Karlsson. Bakom dessa följde Fredrik Blixt, Per-Jonas Wik och Sune Zackrisson.

Veckans uppgift utgörs av partislutet mellan Stefanova (2483) och Romain (2446) från en turnering i Frankrike i februari 2007. Vit har sin dam "bunden" i egen kung men kan ändå göra matt i två drag.