Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel ny svensk stormästare

Sverige har fått sin tjugonde stormästare genom tiderna. Daniel Semcesen har nyligen i en turnering i Danmark uppnått kravet på över 2500 i rating och har dessutom tidigare de tre erforderliga GM-inteckningarna. Semcesen vann turneringen i danska Brönshöj på 6,5 poäng av 7. 44 deltagare.

Annons

Årets schack-Gideon kommer att tilldelas Hans Tikkanen. Tikkanen tog 2013 sin tredje SM-titel i rad och det hände senast 1951-53 då Gösta Stoltz mäktade med samma prestation. Det blev en tredelad seger i "Bronstein Memorial" i Minsk när trion Jobova, Georgien och de två ukrainarna Fedorchuk och Oleksienko alla tog 7 poäng av 9. Sveriges Emanuel Berg kom på 53:e plats med 5 poäng.

I söndags spelades en derbymatch i division III när ÖSS IV vann med hela 4,5 - 0,5 mot ett för dagen något försvagat ÖSS III. Vinster i ÖSS IV för Tomas Frank, Henrik Johansson, Ulf Hedin, och Nils-Erik Nilsson. Remi spelades mellan Bo Örjan Försth (ÖSS IV) och Andreas Nordman (ÖSS III). Här återstår nu endast matchen ÖSS III - ÖSS II, den 16 mars. Då spelas i Östersund också den helt avgörande seriefinalen i division II mellan ÖSS I och Gnarps SK.

Klubbmästerskapet för Schack 88, Hammerdal, vanns av Stefan Karlsson som nådde 3 poäng av 4. Tvåan Bo Wik hade också 3 poäng men inbördes förlust mot Karlsson. Bakom dessa följde Fredrik Blixt, Per-Jonas Wik och Sune Zackrisson.

Veckans uppgift utgörs av partislutet mellan Stefanova (2483) och Romain (2446) från en turnering i Frankrike i februari 2007. Vit har sin dam "bunden" i egen kung men kan ändå göra matt i två drag.