Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Kindberg: "Gör mer, surra mindre"

Behövs det ett kulturhus i Östersund och vad bör i så fall ett sådant hus innehålla? På torsdagen presenterade Fältjägaren sin inventering. Vd:n Daniel Kindberg konstaterade att behovet är mycket stort och utmanade både kommunen och näringslivet att ta det på allvar.

– Det är dags att börja göra mer och surra mindre, säger han.

Lisa Nilsson i samarbete med Sven Ringvall och Kulturkollektivet, här representerade av Matilda Amundsen Bergström, Amanda Henriksson samt Manda Stenström, har sammanställt förundersökningen.

Drygt ett hundratal intervjuer med kommunens kulturaktiva företagare, föreningar och institutioner har gjorts. Planen redan från början var att komma åt det verkliga behovet av ett kulturhus. En eventuell satsning bör gynna så många som möjligt resonerade de. Frågorna handlar både om hur den befintliga kulturverksamheten inom genrerna dans, musik, konst, teater, historia och annat ser ut och vad som saknas på området. Vad krävs för att aktörerna ska vilja samverka? Vilka lokalbehov finns?

– Mötet mellan olika kulturformer är viktigt. Inventeringen visar att en stor majoritet vill ha en stor och bra samlingspunkt både för kulturutövare och allmänheten, säger Lisa Nilsson.

Alla tillfrågade är överens om att en samverkan skulle vara till nytta för deras verksamheter, men att hyresnivån bör vara låg. De lokaler grupperna efterlyser är bland annat större konstateljéer, tåliga verkstäder och akustiskt anpassade konsertlokaler. Bibliotek, kafé, biljettförsäljning, långa öppettider och annat som skapar mycket liv och rörelse står också högt upp på önskelistan.

Daniel Kindberg tog initiativet till förstudien när han märkte att debatten om ett kulturhus bara stod och trampade vatten i våras. Den gjordes som en gåva till kommunen som nu har fått den i sin hand. Han vill inte att inventeringen ska blandas ihop med ombyggnationen av Exercishallen som bland annat ska få en konserthall. Denna dag har han ett tydligt budskap till både kommunen och näringslivet om att göra mer och snacka mindre. På frågan om han märkt av något ökat intresse hos andra näringsidkare sedan debatten drogs igång blir svaret "Inte ett dugg".

– De bör vakna upp och inse att kulturen är viktig, säger han.

Hans förhoppning är att förstudien blir en viktig utgångspunkt för en fortsatt diskussion och siktar på att, tillsammans med Startskottsgruppen, bjuda in till en spetsig debatt i Exercishallen redan före jul. Han menar att arbetet för ett kulturhus är viktigt, men det betyder knappast att utmaningar saknas.

– Behovet av en samlingsplats är jättestort, det kan vi konstatera. Svårigheten handlar om att finna en balans av de lokaler som redan finns och vad som behövs byggas till. Det tillsammans med modet att tänka långsiktigt kommer att bli den stora kärnfrågan hädanefter, säger han.

På plats finns också Björn Höglund och Martin Kjellerstedt, två av initiativtagare till debatten. De framhåller den regionala tillväxten och länets medborgare som två av de viktigaste delarna i frågan om ett kulturhus vara eller icke vara.

– Rent krasst sett är det här ingenting nytt för vår del, men det är ett viktigt steg för att komma vidare. Nu finns allt på papper, säger Björn Höglund.

Det går att ha vissa invändningar mot analysen. På intervjulistan fanns från början 200 kontakter, men av dem har bara drygt 100 medverkat. Med tanke på att det finns ungefär 2000 kulturaktiva i länet lämnar det underlaget en hel del att önska. Kanske borde Kindberg och gänget ha bromsat och väntat till efter sommaren med sin undersökning?

Anmärkningsvärt är också att Storsjöteatern inte nämns bland Östersunds befintliga kulturhus. OSD finns med, men som jag uppfattar det bara i egenskap av Länskulturen och Folkets hus. I övrigt syns Gamla Tingshuset, Härke konstcentrum, Länsbiblioteket och Mittuniversitetet.

Efter årsskiftet planerar Östersunds kommun att genomföra sin utredning kring behoven av ett kulturhus.