Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel Biveson startklar för 13:e världscupsäsongen

/
  • Daniel Bivesons säsongspremiär i världscupen blir den 13:e i ordningen.  Foto: KERSTIN JOENSSON

Startgrinden är stängd och Daniel Biveson redo.
I holländska Landgraaf startar snowboardåkaren på fredagen sin 13:e världscupsäsong.
– Helt otroligt. Det går fort när man har kul, säger Biveson.

Annons
Det var i franska Tignes debuten skedde. Den 28 november 1996 blev Daniel Biveson 71:a i parallellslalom.
Sedan dess har resultaten blivit bättre, bland annat har han tagit fyra segrar i världscupen, den senaste i Furano 2006.
Förra vintern var den 31-årige Lidingöåkaren ett tag i sammanlagd ledning av världscupen, men med två andraplatser som bäst under säsongen räckte det till slut bara till en tolfteplats totalt.
– Det var ändå en av mina bästa säsonger. Jag fick inte till några riktiga topplaceringar på slutet men när jag tittade tillbaka på säsongen efteråt var jag rätt nöjd, säger Daniel Biveson på telefon till TT.
Sveriges alpina snowboardlandslag har krympt för varje år som gått under 2000-talet. Efter att flickvännen Aprilia Hägglöf slutat är han numera ensam i backen.
Men förra året började Biveson att träna tillsammans med världens bästa landslag, det schweiziska, och det samarbetet fortsätter även i vinter.
– Det är lite trist att vara själv, men när man ändå tränar med ett annat lag så funkar det bra. Vi har tränat bra under hösten och haft tur med vädret, säger han.
Sparringen mot världsstjärnorna från alplandet visar att Daniel Biveson ligger riktigt bra till i slalom och är på rätt väg även i storslalom. I den grenen hängde svensken inte riktigt med sina schweiziska träningskompisar när glaciärträningen startade men har nu nästan kommit ikapp.
– I slalom var jag snabbast av alla här i Landgraaf på träningen i dag, så det var skönt. Slalom går jättebra, jag är inte alltid snabbast men jag är snabbast på vissa träningspass, säger han.
Ryggproblemen han dragits med de senaste säsongerna har blivit mycket bättre tack vara målmedveten och regelbunden yogaträning.
Så efter placeringsraden 4–6–4–6 de fyra gånger han tävlat i Landgraafs inomhusbacke höjer Daniel Biveson nu målsättningen:
– Jag tror jag ska börja med en pallplats den här gången.

Mer läsning

Annons