Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel Åslund

Daniel ”Dan” Åslund, Svängsta, konstnär, författare och reklamman, har avlidit 91 år gammal. Dan sörjs närmast av dotter Birgitta med familj, sonhustru Ingela, barnbarn och barnbarnsbarn.

Annons

Dan var född i Stockholm, men uppväxt i Umeå. Han var brorson till än i dag mycket uppskattade framlidne konstnären Helmer Osslund och Dans far, Elis Åslund, var på sin tid en mycket känd konstnär och porträttmålare.

Dan själv hade många strängar på sin lyra. Allt från egna och mycket uppskattade vernissager i bland annat Karlshamn, Svängsta och Östersund, till världsmästerskap i främst den något udda sportgrenen casting. Golf blev dock Dans stora fritidsintresse efter flytten från Östersund, med singelhandicap ända upp i 80-årsåldern!

I slutet av 40-talet kom Dan, då redan i trettioårsåldern, med i det då så framgångsrika Castorskrinnarna. Minnena och dusterna från gamla Fyrvalla och hastighetsåkning på skridsko blev långt in i ålderns höst ett kärt och ofta återkommande samtalsämne. Dan var, tillsammans med prins Bertil, skridskons Stora grabbars enda hedersmedlemmar. Dan bidrog under många år med generösa bidrag i form av tavlor och böcker ur egen produktion till Skridskons vänners bok och tavellotterier.

Efter befälsutbildning vid I 19 i Boden och polisskola bosatte sig Dan med familj på Frösön i mitten av 40-talet och arbetade då först som polis men från 1948 som annonschef på Jämtlands Tidning. Han flyttade i mitten av 50-talet till ABU-fabriken i Svängsta som mycket uppskattad reklamchef, där han blev kvar till sin pensionering. En befattning som då övertogs av för ett par år sedan också bortgångne sonen Thorbjörn.

Ett av Dans stora fritidsintressen, förutom skridsko, golf, casting, banlöpning med Gunder Hägg och orientering, var sportfiske. Främst då i de lappländska fjällvattnen. Det passade honom som reklamchef vid fiskeutrustningsföretaget ABU perfekt. Otaliga är de kändisar och statschefer, som Finlands dåvarande president, Urho Kekkonen, som fått njuta av Dans lektioner i hur det ska fiskas lax i Mörrumsån. Men även årliga besök hos fiskesamerna i Hosjöbottnarna, ingick nära nog ända till slutet i Dans stora dragning till den svenska fjällvärlden.

Sin konstnärliga ådra visade Dan också som författare och då i helt skilda ämnen. Främst då i sin utgivna stora färgdokumentär ”Genom Lapp Marken”,

där Dan verkat både som konstnär, naturskildrare och författare.

Ett annat bokverk är ”Från Afrikas djungler, till Sierra Madres guld”,

utgiven för tjugotalet år sedan tillsammans med Dans morbror, Hans Wetterhall.

Säg om inte verkligheten ibland, ja, ganska ofta tangerar och till och med överträffar dikten. Och då inte bara då det gäller de äventyrliga morbröderna Wetterhall för mer än 100 år sedan, utan följdriktigt också i sentida Daniel Åslunds långa och i många avseenden inte så lite äventyrliga livsgärning.

För skrinnarvännerna i IF Castor,

Carl-Erik Asplund

och Sigge Ericsson

Mer läsning

Annons