Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Damm vid kraftverk förstärktes utan lov

Eon har genomfört dammsäkerhetshöjande åtgärder vid Rätans kraftverk, men länsstyrelsen gillar inte att arbetet utfördes utan tillstånd.

Därför måste Eon söka tillstånd i efterhand hos länsstyrelsen, men det gillar inte Eon som överklagar ett föreläggande om det här till mark- och miljödomstolen.

Eon har skapat större marginal mot dammbrott, men för att få göra det pekar länsstyrelsen på en paragraf i miljöbalken.

Ändring och lagning av dammar fordrar tillstånd, heter det i en paragraf. Men i en annan paragraf framgår att varken tillstånd eller anmälan behövs för verksamheter som inte skadar allmänna eller enskilda intressen.

Länsstyrelsen anser att åtgärderna innebär en ändring av dammens grundläggande konstruktion vid Rätans kraftverk. Då ska Eon begära tillstånd först.

– Generellt är vi positiva till dammsäkerhetshöjande åtgärder. Det är inte det vi motsätter oss utan hur gången varit i det här fallet. Vi vill att det ska prövas på ett korrekt sätt, säger Urban Westbye som jobbat med ärendet på länsstyrelsen.

Från Eons sida har man framhållit att varken enskilda eller allmänna intressen, som fiske, har skadats av de jobb som utförts. Åtgärderna innebär ingen höjning av vattennivån och de har utförts ovanför vattennivån. Därför behövs varken tillstånd eller anmälan.

Varför är det viktigt för länsstyrelsen att Eon begär tillstånd i efterhand, när allt redan är klart?

– Det är för att följa lagstiftningen. Det är inte bara vid nybygge som det är tillståndspliktigt. I miljöbalken framgår att även ändring och lagring utgör vattenverksamhet. Grundprincipen är att det ska finnas en vattendom för det, säger Urban Westbye.

Undantag kan medges, om åtgärder inte uppenbart medför påverkan på motstående intressen.

– I det här fallet uppfylls inte undantagen anser vi.

Kan inte länsstyrelsen utfärda ett tillstånd i efterhand, om de dammsäkerhetshöjande åtgärderna är korrekt utförda?

– Vi kan inte det. Domstolen är tillståndsgivande myndighet, vi är tillsynsmyndighet och kan gå in med föreläggande för att se till att lagstiftning efterlevs, konstaterar Urban Westbye.

Dammsäkerhetshöjande åtgärder är en aktuell fråga för kraftbolagen. Det finns liknande fall i länet där kraftbolag inte ansökt om tillstånd, men där länsstyrelsen bedömt åtgärderna som så omfattande att de inte kan utföras inom befintlig dom.

Ljungå kraft i Bräcke bytte kraftverksluckor utan att fråga, enligt Urban Westbye.