Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Damkronorna nära fiaskostart

Seger mot Japan i öppningsmatchen och bra start på OS-turneringen. Men en bra insats? Jisses, nej!

Annons

Sanningen var den att målvakten Valentina Lizana Wallner och tur räddade Sverige.

Damkronorna gör ingen bra match, det är alibispel från många och OS-nervigt från ännu fler och kan man inte prestera bättre än så här än vad man gjorde mot Japan, turneringens lägst rankade lag, blir det här en tuff resa.

Det går ju från svensk sida att säga "ja, men Japan är bättre än vad många tror".

Säkert, men ska man nosa på en medalj måste man höja sig rejält, framför allt i försvarsspelet och Japan ska städas av. Punkt. 1–0 och svagt svenskt spel skrämmer ingen.

Att rensa undan pucken, spela sarg ut, är inte svenskornas bästa gren och det är ofta panik i egen zon och det är inte ett bra betyg för det svenska laget att målvakten Valentina Lizana Wallner var Sveriges bästa spelare.

Eller rättare sagt: det är ett väldigt kraftigt underbetyg.

Jag såg genrepet mot Schweiz och gjorde Sverige två riktigt bra perioder. Mot Japan var man inte i närheten av det spelet. I stället kom man undan med blotta förskräckelsen med hjälp av stolpar, Lizana och ineffektiva japanskor.

I grunden borde naturligtvis de svenska spelarna vara bättre skolade än japanskorna, både taktiskt och tekniskt, men man visade det inte och spelet i gen zon var alltså under all kritik.

Uppspelen likaså.

Premiärnerver? Kanske, men ska man ta en av två platser till kvartsfinalspelet måste man glömma det här, gå vidare och definitvt höja nivån på spelet.

Till sist: alla runt Damkronorna, även coacherna själva, är tydliga med att Niclas Högberg är förbundskapten och Leif Boork är assisterande, men ögat säger något annat. Boork är den aktive, Boork pekar med hela handen och pratar oavbrutet med spelarna.

Vid ett power break är det också Boorken som tar kommandot.

Om jag är förvånad? Inte alls.