Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Damberg bakom fjärdedel till Miun

Mikael Damberg (S) vill inte lova att Mittuniversitetet får tillbaka de anslag som den sittande regeringen har tagit bort.
– Jag kan inte lova annat än det jag har täckning för, sade han vid sitt besök i Östersund under måndagen.

Annons

Socialdemokraterna har i valrörelsen sagt att partiet vill satsa mer på universitet och högskolor om de får vara med och bilda regering. Konkret skulle det innebära i storleksordningen 510 extra utbildningsplatser till Mittuniversitetet.

Men satsningen skulle, om den blev verklighet, bara kompensera för cirka en fjärdedel av alla de platser som lärosätet har förlorat i samband med de senaste årens minskade anslag.

För några år sedan hade Mittuniversitetet plats för cirka 9 000 heltidsstuderande, i dag är antalet nere på 7 200. Rektor Anders Söderholm räknar dessutom med att ytterligare cirka 500 platser kommer att behöva rationaliseras bort fram till 2016.

Mittuniversitetets rektor vill inte kritisera sin arbetsgivare regeringen för beslutet om de minskade anslagen. Men han konstaterar att lärosätet lätt skulle kunna ta emot betydligt fler studenter med tanke på det stora söktrycket.

– Vi skulle kunna ha en nivå ungefär som 2009 då vi hade ungefär 9 000 platser, säger han och tillägger att universitetet i dag inte har en lika stor bredd i sina utbildningar som innan de stora neddragningarna.

Mittuniversitetets campus i Östersund besöktes på måndagen av Socialdemokraternas Mikael Damberg som är partiets gruppledare i riksdagen. Han kunde inte lova att partiet vid ett regeringsskifte skulle återinföra anslagen för att öka platserna till tidigare nivåer.

– De här drygt 500 platserna ska ses som ett första steg, sade han och tryckte på att partiet har ett helt batteri av andra åtgärder för att stärka utbildningsnivån hos landets befolkning.

Mikael Damberg konstaterade också att utökningen av utbildningsplatser är ett förslag från Socialdemokraterna som ju måste förankras med andra eventuella regeringspartier innan det kan bli verklighet.