Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalle blir succéparets deckarhjälte

Peter Dalle spelar huvudrollen när deckarparet Roslund och Hellströms pedofildrama "Odjuret" blir film i SVT.

- Jag skulle själv döda den som dödat min dotter, säger Peter Dalle.

Peter Dalle ska spela Roslunds och Hellströms huvudperson, kommissarie Ewert Grens. I rollistan finns också Johan Widerberg, David Dencik, Saga Gärde, Melinda Kinnaman, Gerhard Hoberstorfer och Lotta Tejle.

Och inte minst Ola Rapace, som spelar pappa till ett barn som faller offer för en pedofil.

- Jag kan bli ganska trött på att det skrivs så många deckare och att alla tv-produktioner också måste vara deckare, säger Peter Dalle.

- Men det här handlar inte om att ta fast skurken så är det klart. Här tar man skurken, men han kommer loss och dödar ytterligare ett barn. Det handlar om ondskans fruktansvärda konsekvenser. De flesta håller nog med Ola Rapaces rollfigur; han hämnas på den som mördat hans barn. Det skulle jag också ha gjort om någon dödat min dotter. Då är livet slut i alla fall.

Alfredson regisserar

"Odjuret" ska sändas i SVT kring julen 2011. För regin står Daniel Alfredson som nu gör sin första produktion efter "Millennium"-filmerna. SVT för redan diskussioner med Piratförlaget om att filma fler böcker om Ewert Grens.

- Jag har läst "Box 21", som handlar om trafficking och också är fruktansvärt obehaglig. Det är så vansinnigt cyniskt. Vi skådespelare diskuterade det här i går: Är det möjligt att den här typen av brottslingar verkligen kan vårdas? säger Dalle.

- Det är lätt att vara humanist i en tv-studio, men frågan är om jag själv verkligen skulle få dåligt samvete om jag kom i närheten av en sådan person och tog livet av honom. Det är inte alldeles enkelt. Varför blir de så här? Vad ska man göra med dem? Har internetporren skapat flera sadistiska sexbrottslingar eller har de alltid varit lika många?

Vantrivs med jobbet

Peter Dalle beskriver sin rollfigur Ewert Grens som en man som inte trivs särskilt bra som polis men inte vet vad han skulle göra i stället.

- Nästan alla svenska deckarfilmer handlar om poliser som är buttra och ledsna. Jag har försökt hitta en jargong eller något annat i jobbet som gör att han ändå står ut med det. Jag har själv träffat en polischef som arbetade mot pedofiler, och de var tvungna att driva rätt hårt med sig själva. Inte för att de inte tog jobbet på allvar utan för att stå ut med det överhuvudtaget. Just det söker jag i min rolltolkning.

Erik Helmerson

erik.helmerson@ttspektra.se