Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåligt väder - ökad konsumtion

Det dåliga sommarvädret får många handlare att jubla.

När det är kallare väder ute så får handeln ett uppsving och enligt Magnus Kroon, utvecklingschef på Svensk Handel, är det framför allt bokhandeln, elektronikbranschen och dagligvaruhandeln som då gynnas extra mycket.

Allra bäst verkar försäljningen av tapeter, färdiggrillad mat, jeans och sällskapspel gå.

Lena Larsson, vd på HUI Research håller med och anser att lagom väder verkar passa oss svenskar allra bäst för att vi ska handla extra mycket.

– Är det varmare än vanligt, vill vi ju inte gå att handla utan helst ligga på stranden. Men är det regnigt och eländigt så lämnar vi landet så fort vi kan. Lagom passar bra i Sverige, även vad gäller vädret, säger hon till TT.

På Akademibokhandeln i Östersund är det främst pocket och kluriga pysselböcker som går bäst just i sommar när vädret är allt annat än soligt och varmt.

– Domino och schackspel går bra men de större spelen som Monopol går bättre vid jul. De allra flesta verkar köpa pyssel för semestern och underhållning för baksätet, säger försäljaren Julia Eddelid.

Hemmakväll har försäljningen av filmer, snacks och godis ökat i sommar på grund av det dåliga vädret, berättar Isabell Buske Andersson.

– Det är främst barnfamiljer som kommer in. Är det däremot bra väder då är det nästan stendött i butiken fram till kvällen, säger hon och får medhåll av arbetskamraten Anna Arvidsson.

Jonas Isaksson var av många som under lördagen sökt sig till elektronikavdelningen på Clas Olsson i Mittpunkten. Han har bestämt sig för kompletteringar till en teve han nyligen köpt.

– Jag köper egentligen bara saker jag verkligen behöver och nu blev det en skarvsladd bland annat. Men generellt tror jag att folk handlar mer när det är dåligt väder, säger han.