Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåligt underbyggt

Alliansen blir alltmer fria i sina tolkningar av siffror och statistik, såväl på riksplanet som lokalt.

Per Jönsson, M, skrev häromdagen att en familj med normala månadslöner skulle få en höjd skatt med 35000–40000 kronor per år med en rödgrön regering.

Jag skulle gärna vilja se vilka uträkningar han stöder sig på för att komma fram till den siffran.

Riksdagens utredningstjänst har räknat på det rödgrön budgetförslaget, och visar följande resultat:

En ensamstående med två barn som tjänar 25000 per månad minskar sin skatt med 45 kronor, eller plus minus noll kan man säga. Räknar man dessutom in förbättringar i underhållsstöd och bostadstillägg så tjänar en ensamstående med två barn drygt 440 kronor per månad.

Ett sambopar med tre barn, inkomst 55000 kr per månad tjänar på samma sätt knappt 300 kronor per månad med en rödgrön politik. Och då är höjd bensinskatt inräknad.

De som förlorar på en rödgrön politik är ett par utan barn med en inkomst på 140000 per månad. De skulle vara tvungna att klara sig med drygt 3000 kronor mindre.

Men då kanske å andra sidan deras gamla föräldrar får en bra och värdig äldreomsorg med både god mat och daglig utevistelse.

Gärna siffror, men redovisa källan.

Karin Thomasson, MP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel