Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig uppföljning av starta eget-bidrag

Prioriteringen av vilka som får stöd till start av näringsverksamhet har skärpts av Arbetsförmedlingen. Företagarorganisationerna är kritiska till stödet som ett sätt att bättra på statistik.

Stöd till start av näringsverksamhet, eller starta eget-bidrag som det ofta kallas, ges till människor som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen och uppfyller vissa kriterier. Men prioriteringen av vilka som får stödet har skärpts.

– Vi ska prioritera personer som varit inskrivna hos oss länge och de som vi bedömer kommer vara arbetslösa en längre tid, säger Christina Storm-Wiklander, som är chef över arbetsförmedlingarna i Jämtlands län.

Klart är dock att allt fler arbetar i egna företag totalt sett, enligt statistik från SCB så ökade andelen med 2,4 procent förra året.

Märkligt nog sjunker samtidigt antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket med 2 procent. Något som skulle kunna förklaras med att fler familjemedlemmar arbetar i anhörigas företag oavlönat och syns i SCB:s statistik.

I Jämtlands län har Arbetsförmedlingen gjort mätningar på hur det gått för de personer som fått starta eget-bidrag. Mätningarna har utförts 90 dagar efter att stödperioden avslutats. 2012 var det då 88,4 procent av 215 personer som inte hade återkommit till Arbetsförmedlingen som inskrivna. Motsvarande siffra för förra året var 90,8 procent.

Det görs i Jämtland inte någon ytterligare uppföljning senare i tid om hur det gått med de företag som fått bidrag utöver den mätning som sker efter tre månader. Något som företagarorganisationen Småföretagarnas riksförbund är kritisk till.

– Det verkar som om Arbetsförmedlingen mer tänker på att hyfsa sina siffror än om att affärsidén långsiktigt bär, säger Leif Svensson, ordförande i Småföretagarnas riksförbund. Mätningen efter 90 dagar är väl för att det garanterar bra siffror.

Småföretagarnas riksförbund var inbjudna av arbetsförmedlingen till en informationsträff för personer som var intresserade av starta eget-bidrag. Efter föredraget fick föreningen kritik av Arbetsförmedlingens representanter att de framställt företagandet för negativt och pekat för mycket på riskerna med företagande.

– Vi har inte blivit inbjudna igen sedan dess, säger Leif Svensson. Generellt sett är starta eget-bidraget bra men vi vill att företagare involveras i utredningen som godkänner bidragen, säger Leif Svensson.

I Arbetsförmedlingens årliga rapport om arbetsmarknadspolitiska program framgår att det även görs en mätning av starta eget-bidraget 180 dagar efter avslutad stödperiod. 2012 så var 85 procent definierade som sysselsatta.

På nationellt plan visar studier som gjorts av starta eget-bidrag att företagen som startats med stöd har ungefär lika chanser att överleva som de företag som startats utan stöd. Klart är i alla fall att fler vågar ta steget över till företagande när bidraget finns.

Antalet personer som får bidraget varierar över tid och med konjunkturcyklerna. I tider med en god arbetsmarknad är antalet som får stödet lågt och tvärtom vid allvarlig lågkonjunktur.