Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig syn kan stoppa Matilda även i ringen

/
  • Matilda Stein-Åslund har inte givit upp sin egen träning bara för att hon stoppats från att gå matcher. Nu har hon dessutom fått nytt hopp om att få ut sin tävlingslicens.Foto: Hans-Råger Bergström
  • Sven Lundstedt hade en framgångsrik egen karriär och har ända sedan 1960-talet varit tränare i BK Älgen. Foto: Hans-Råger Bergström
  • Foto: Hans-Råger Bergström

Matilda Stein-Åslund, 20, satsar stenhårt på boxning. Tillåts inte att gå matcher.
- Jag hamnar alltid på bänken, säger Matilda som tidigare tvingats avbryta sin satsning på hästhoppning.

Annons
Min ursprungstanke när jag sökte upp anrika boxningsklubben BK Älgen var att jag dels skulle kolla omfattningen av klubbens verksamhet och även ta ett snack med de fullständigt fantastiska och outtröttliga ledarna Sven Lundstedt och Bertil Bredin som drivit verksamheten ända sedan mitten av 1960-talet.
När Sven om Matilda Stein-Åslund säger:
- Den här tjejen är riktigt bra, men hon får inte gå matcher och har istället valt att kliva in och hjälpa mig att träna våra ungdomar ...
... då får ursprungstanken med reportaget ge vika.
Kämpen Matildas historia är för stunden intressantare.
Vi backar bandet och börjar med den avbrutna satsningen på hästhoppning.
Hästintresset fick hon tidigt.
Red som de flesta andra på sin ridskolas hästar enligt den traditionella mallen hästintresserad flicka - all tid i stallet.
- Så blev jag speciell skötare åt ett fullblod från det jag var 12 år. En häst som allmänt ansågs väldigt besvärlig men som jag av någon anledning direkt hade väldigt god kontakt med.
Så fick Matilda köpa den då sexårige hästen. Tillsammans, "han litade på mig", säger Matilda, gjorde de stora framsteg.
Framstegen fortsatte när Matilda med sin häst i bagaget antogs vid ridskolan Strömsholm mellan Västerås och Eskilstuna.
När hennes lärare efter en tid kom med glädjebeskedet att han ansåg att ekipaget var redo för att fullt ut inleda tävlingskarriären kom dråpslaget.
- Hästen började halta lite lätt.
- En röntgenundersökning visade flera skelettförändringar, troligen orsakade av hans tidigare liv som galopphäst, och att ingen bot fanns i sikte.
Trots att det gått flera år darrar Matilda fortfarande på rösten när hon berättar att hästen avlivades och att hon därmed klev av skolan och övergav ridsporten. Det fick bli något annat och det blev boxning.
- Jag ville göra något som var lite tuffare. Nu blev det boxning men det hade lika gärna kunnat bli bergsklättring eller nåt i den stilen.
Matilda testade boxning och Matilda fastnade för boxning.
- Träningen är fantastiskt rolig och allsidig och adrenalinkickarna vid sparring och match är så härliga.
Diplommatchandet har gått bra.
Men licens för att gå "riktiga" amatörmatcher har hon inte fått.
- Jag har lite problem med synen. Är både översynt och har brytningsfel och har fått höra att jag inte skulle klara boxningsförbundets stränga medicinska krav.
Placerad på avbytarbänken igen, som Matilda själv uttrycker saken.
Gubbarna, ni vet Sven och Bertil, har för den sakens skull inte haft en tanke på att släppa ifrån sig Matilda. Istället har de skickat henne till såväl tränarkurser som domarutbildningar.
- Boxningen ger därför fortfarande oerhört mycket. Jag tränar själv, får ut mycket av att träna ungdomarna och har även börjat döma matcher och coacha i ringhörnan.
- Kamratskapen och de fysiska kickarna som själva träningen ger är fantastisk.
Hon erkänner dock att hon försökte komma bort från boxningen när hon fick besked om att hennes synfel skulle stoppa hennes tävlingskarriär.
- Jag var ju väldigt besviken, men jag är glad över att jag kom tillbaka.
Minsann fick Matilda nytt hopp om att till sist få sin tävlingslicens samma kväll som jag besökte lokalen.
- Sven Lundstedt har beställt tid för en ny ögonundersökning.
- Det går att få godkänt att boxas med linser. Problemet för mig har varit att jag behöver starka linser med dubbel korrigering och att de är så dyra att det skulle vara ohållbart att riskera att jag tappar bort någon då och då i boxningsringen.
- Nu har jag kanske hittat engångslinser som skulle kunna fungera.
Hoppet har tänts på nytt. Men prövad av tidigare erfarenheter vet förstås Matilda att det kan bli avbytarbänken på nytt och är bättre mentalt rustad för att ta smällen den här gången.
Med ett lycka till ber jag henne att ringa och meddela vad hon får för besked.
- Det ska jag göra. Och som sagt. Kvar i boxningen och i BK Älgen blir jag i vilket fall. Ungdomsträningen ska jag också fortsätta med även om jag till sist får chansen att satsa på en egen karriär.
Inställning i elitklass. Matilda Stein- Åslund, kämpe och förebild.

Mer läsning

Annons