Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig luft slår mot skolan

Larm om dålig inomhusluft kommer från skolor runt om i Sverige. Problem som upptäcks rättas i många fall inte till inom rimlig tid, det kan ta flera år, om det ens sker. Konsekvenserna får elever och skolpersonal i form av allergier, astma och sämre lärandemiljö. Ett högt pris för problem som ofta är relativt enkla att förebygga.

Kommuner är skyldiga att kontrollera att en obligatorisk ventilationskontroll (OVK) genomförs i skolor var tredje år. Men vår enkätundersökning, som hälften av Sveriges kommuner besvarat, visar att endast fyra av tio kommuner har genomfört OVK. En av fem kommuner saknar även rutiner för att följa upp att byggnadsägaren åtgärdar fel som upptäcks. Var fjärde kommun vittnar om skolor där ventilationsproblem kvarstår år efter år. Det är oacceptabelt att den mest grundläggande kvalitetssäkringen av inomhusluften inte görs. Problemen är ofta lätta att åtgärda, men arbetet har alltför länge varit nedprioriterat i kommunerna. Vi vill därför se konkreta reformer för att ge incitament att förbättra arbetet med inomhusmiljön i skolan:

# Gör det möjligt för kommunerna att ta ut en avgift för den obligatoriska tillsynen.

# Ta fram tydligare riktlinjer för och uppföljning av kommunernas tillsyn av OVK.

# Inför Skol-ROT, ett avdrag för byggnadsägare som gör det billigare och enklare att åtgärda ventilationen i äldre skollokaler, som ofta är underdimensionerade.

Förbättrad ventilation kan upplevas som kostsam på kort sikt, men i ett längre perspektiv är det en vinst för elever, skolpersonal, kommunerna och samhället. En god inomhusmiljö är en investering i framtiden.

Britta Permats, vd Svensk Ventilation, Kurt Ingeberg, styrelseledamot Funktionskontrollanterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel