Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig luft – lektioner i snön

På Kaxås skola får lärare och elever huvudvärk av den dåliga luften, och väljer att ha sina lektioner utomhus.

Annons

I augusti förra året blev en renovering av skolan klar, och de cirka 50 barnen kunde flytta in. Trots fräscha lokaler med nytt kapprum, varmluftspump och en hiss var allt inte bra. På övervåningen gick det bra att vistas, men barnen som blev undervisade på den nedre våningen började klaga på trötthet och huvudvärk.

– Om vi är en hel klass där inne känner man att det är tung luft, man får huvudvärk och känner sig trött, säger Sofia Ring som är lärare på skolan.

När LT hälsar på sitter ett tiotal elever i snön och har musiklektion, vilket är en av tre lektioner den dagen som bedrivs utomhus.

– Vi kan vara i bygdegården, men de dagar som det fungerar har vi valt att vara utomhus, säger Sofia Ring.

Hon menar att det inte påverkar läroplanen, men att det är en kortsiktig lösning eftersom inte alla dagar är soliga och varma.

Marina Edfelt jobbar på fritids som också har sina lokaler på nedervåningen.

– Luften har alltid varit dålig, men under renoveringen fick vi tätade fönster. Det gör att ingen luft kommer in när inte heller ventilationen fungerar, säger Marina.

– När eleverna börjar ta med sig egna huvudvärkstabletter känner man att det måste bli en förändring.

Gunilla Kvist är rektor på skolan och har länge haft en dialog med Krokoms kommun om att förändringar måste ske.

Kenneth Sandberg är byggnadsingenjör på Krokoms kommun.

– Under renoveringen gjordes ingenting åt ventilationen, däremot sattes det in tätare fönster vilket gjorde att det blev mindre självdrag i lokalerna, säger han.

Kenneth Sandberg berättar att det fanns planer på att installera aggregat som använts på en annan skola, men att det projektet blev för dyrt. Nu har en ventilationsfirma varit på skolan.

– Klassrumsaggregat ska in där ventilationen är dålig, så att de ska kunna flytta in igen. Det ska ske inom tre veckor, säger Kenneth Sandberg.