Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig kyrkoekonomi kan innebära ihopslagning

Sammanslagning av församlingar kan bli resultatet efter beslut i Härnösands stiftsstyrelse.

Inget pastorat eller självständig församling ska vara utan anställd präst. Det fastslår Härnösands stiftsstyrelse.

Reformen ska vara genomförd senast 2018 och i grunden handlar det färska stiftsbeslutet om krav på en dräglig arbetsmiljö.

– Med en enda präst anställd blir det till exempel problem vid sjukskrivningar och ledigheter, säger biskop Tuulikki Koivunen Bylund, ordförande i stiftsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

– Det här är ett viktigt beslut av flera skäl. Självklart av arbetsmiljöskäl, men också med tanke på tillgänglighet och de kvalitetskrav som ställs på alla församlingar oavsett storlek, fortsätter hon.

I dag berörs ett tiotal församlingar i Härnösands stift av beslutet och små församlingar kan komma att slås ihop om ekonomin inte räcker till.

"Stiftsstyrelsens beslut innebär att samtal kommer att föras med berörda församlingar, för att undersöka vilka möjligheter som finns att åtgärda situationen. Då det handlar om små enheter med begränsad ekonomi är samgåenden med grannförsamlingar den lösning som förordas", skriver stiftet.