Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig kvalitet på vattnet i hela Storsjön

Vattnet i Storsjön är långt ifrån lämpligt att dricka. Det visar ett stort antal vattenprover som LT har granskat. Kring Svenstavik var vattenkvaliten tidigare så dålig att kommunen tvingades byta källa för dricksvattnet.

Annons

Att Storsjöns vatten skulle vara så rent att det går att dricka är ett påstående med många undantag. LT har granskat ett stort antal vattenprover som har tagits i Storsjön de senaste åren. Dels badvattenprover som kommunerna genomför och dels prover som kommunernas VA-avdelningar regelbundet tar från Storsjön.

Förekomsten av E. coli-bakterier är ett tydligt tecken på att något inte står rätt till med vattnet.

– E. coli är en indikator på att det finns färsk avföring i vattnet, säger Sara Rhensbo som är VA-ingenjör på Åre kommun.

I många av de vattenprover som LT granskat finns just E. coli-bakterier. I flera fall höga halter. Förekomsten av E. coli mäts i en enhet som heter cfu, ett mått på antalet livskraftiga bakteriekolonier. I kommunernas vattenledningssystem får E. coli inte finnas medan de som har egen brunn får ha upp till 10 cfu per milliliter innan vattnet räknas som otjänligt.

Ett vattenprov från Bergs kommun var taget vid badet i Balviken och visade att det fanns 310 cfu E. coli per milliliter vatten. Just så pass lämpligt att bada i men mycket olämpligt att dricka. Även flera prover tagna av Krokoms kommun ute på storsjöflaket har visat på höga halter av just E. coli.

Egon Karlsson är VA-chef i Bergs kommun och säger att provtagningen ibland visar att Storsjöns vatten kan drickas utan risk för ohälsa. Men på många håll finns bakterier och han skulle själv aldrig få för sig att dricka vatten direkt från sjön.

Kring Svenstavik var kvalitén så dålig att kommunen valde att byta till en vattentäkt 1,5 mil söder om centralorten.

– Vi hade jättedålig kvalitet på vattnet och det var en hög förekomst av både humus och bakterier. Vi blev tvugna att behandla med mycket klor och det gav en lukt och dålig smak, berättar Egon Karlsson.

De granskade proverna visar att det kan förekomma bakterier i princip överallt i Storsjön och att vattnet många gånger är direkt olämpligt att dricka.