Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig insikt hos hjärtsjuka

Varje år drabbas nästan 500 personer i Jämtland av hjärtinfarkt. I dag har vi en så välfungerande akutvård att det i de flesta fall går bra.

Men många vet inte att hjärtinfarkt är ett tecken på underliggande hjärtsjukdom. Med forskningens hjälp kan vi hitta de som riskerar att få en hjärtinfarkt innan sjukdomen slår till.

Den som ändå drabbas kan få hjälp så att risken för en ny infarkt minskar betydligt.

"Det var som att jag hade en elefant på bröstkorgen. Men jag trodde fortfarande att det var influensa". Så beskriver en kvinna som fått hjärtinfarkt hur det kändes på väg till sjukhuset.

Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och varje år drabbas cirka 30 000 personer av hjärtinfarkt. Ändå har många års forskning gjort hjärtinfarkter mindre farliga och dödligheten har mer än halverats de senaste 20 åren. Men av de som har överlevt en hjärtinfarkt vet endast var femte att de även efter en lyckad behandling fortfarande är hjärtsjuka.

Både drabbade och anhöriga i Jämtland behöver förstå att en gång hjärtsjuk, alltid hjärtsjuk. Hjärtinfarkt kan drabba vem som helst och orsakas av att en blodpropp uppstår i ett kranskärl när plack, inlagrat fett i kärlväggen, brister. Då får delar av hjärtat syrebrist. Vad många inte vet är att även den som överlever sin hjärtinfarkt har inflammation kvar i kärlen och alltså fortfarande är hjärtsjuk. Okunskapen hos de drabbade är allvarlig. Många som får ytterligare en infarkt skulle ha kunnat undvika det. Vi måste också få fram mer effektiva metoder för att förhindra ytterligare hjärtinfarkter och hitta ett sätt att bota inflammationen som ger upphov till hjärtinfarkten. Men det kräver mer forskning.

I år startar världens största hjärt-lungstudie – SCAPIS. Aldrig tidigare har en så stor mängd data, bilder och provresultat lagrats i en kunskapsbank. Med forskningens hjälp kommer vi att kunna se vilka plack som riskerar att spricka och med ett enkelt blodprov avgöra vilka individer som riskerar att drabbas.Till dem ger vi förebyggande behandling.

Forskningen finansieras av svenska folkets gåvor till Hjärt-Lungfonden och ju mer pengar vi får in till studien, desto snabbare når vi resultat. Då kan vi rädda ännu fler liv och förhindra livslång hjärtsjukdom.

Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel