Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig info om länet på nätet

Nu ska jag resa till Östersund och då vill jag läsa på lite. Då går man till nätet och söker information.

Man slår på Jämtland och på Östersund och Jämtlandsfjällen och kanske några ytterligare sökbegrepp. Då hamnar man exempelvis på Portalen till Jämtland Härjedalen. Flashig och påkostad. En elektronisk turistbroschyr helt enkelt. Säkert bra och säljande. Den finns på svenska och engelska. Men om jag vill få handfast fakta om Jämtland, om staden och om fjällvärden? Ja, då blir det Wikipedia. Där kan vem som helst skriva in det som man tycker hör hemma i ett uppslagsverk på nätet. Där kan man läsa om både Jämtland och Östersund. Javisst, men varför finns det inte på flera språk? Många turister är inte så drivna i engelska. Artikeln om Jämtland finns på flera språk, men de är i vissa fall väldigt korta.

Är det inte dags att Jämtlands turistorgan nu upptäcker att mycket av intresse för tänkbara turister kan läggas ut på Wikipedia? Helt gratis dessutom och lätt åtkomligt. Det som kostar några slantar är naturligtvis översättningarna. Men det är säkert väl investerade pengar. Bättre än att trycka upp en massa broschyrer tycker jag. Själv skrev jag för några år sedan en sida om Arådalen. Den kan byggas på av den som har tid och lust. Det står mer om Arådalen på tyska än det finns information om Jämtland på samma språk. När ringer väckarklockan.

Thorulf Arwidson, Stockholm (med en fot i Oviksfjällen)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel