Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig hygien risk i rötmånaden

/

Mjölken surnar och brödet möglar – snart är rötmånaden här. Sommarsvenskarnas bristande hygien i kombination med varmt väder och hög luftfuktighet ökar risken för matförgiftningar.

Annons

Rötmånad kallas den tid på året då solen står i stjärntecknet Lejonets tecken – ungefär mellan den 23 juli och 23 augusti. Enligt folktron kunde man då förvänta sig att olika egendomligheter inträffade, som att kor födde vanskapta kalvar.
Ruttna matvaror är annars det som främst förknippas med rötmånaden. Värmen och fukten som ofta råder så här års gynnar bakterier vilket gör att maten lättare blir skämd.
Ett visst mått av vidskeplighet hänger dock fortfarande samman med begreppet. Det är inte datumet i sig, utan väderleken och hur man hanterar maten som avgör om maten blir dålig.
– Att matförgiftningarna ökar på sommaren beror mycket på att vi beter oss annorlunda. Under semestern lever vi under enklare förhållanden, vi seglar och tältar och grillar oftare. Men man ska vara noga med att tvätta händerna även när man varit på utedasset, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Bland de särskilt känsliga livsmedlen nämner han rått kött, rå fisk, olika typer av sallader och majonnäsbaserade röror. Bättre mat att ta med sig ut på paddelturen eller seglingen är hårt bröd, salami, frukt och grönt.

Mer läsning

Annons