Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig dag på jobbet

Lars ”bröstpumpen” Ohly.

Annons

Det mest oväntade vid söndagens tv-utfrågning var Vänsterledarens svar på frågan hur ammande kvinnor ska mata sina barn när Vänsterpartiet tvingat mor och far att dela lika på föräldradagarna. Det finns väl bröstpumpar, svarade Ohly, det gjorde i alla fall det på 80-talet när V-ledaren var småbarnsförälder.

Bakgrunden är att vissa kvinnor ammar längre och andra kortare och med en helt kvoterad föräldraförsäkring skulle en del mammor behöva återgå i arbetslivet innan de är färdiga med amningen.

De rödgröna hade inget besked om föräldraförsäkringen i sitt valmanifest. Lite märkligt, med tanke på att partierna vill ungefär samma sak: S och MP föreslår en tredelning medan V vill dela föräldradagarna lika mellan föräldrarna. En tredelning är att föredra, inte bara för att skydda kvinnor från ofrivillig bröstpumpning utan för att det finns andra omständigheter som kan motivera ett ojämnt uttag, till exempel studier och oförutsedda händelser.

Oppositionens viljeinriktning – att stimulera till ökad jämställdhet, både hemma och i arbetslivet – är rätt. Varför de rödgröna ändå inte levererar några skarpa besked innan valet beror helt enkelt på opinionen, motståndet mot en politisk intervention i privatlivets domäner är alldeles för stort.

Lars Ohlys insats på söndagskvällen lär inte underlätta arbetet med att övertyga opinionen om det riktiga med en reformering av föräldraförsäkringen.

KO