Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig beredskap för pandemi

Svininfluensan hotar att drabba Sverige med full kraft i höst. Folkhälsominister Maria Larsson är orolig över att flera svenska myndigheter saknar beredskap för en eventuell pandemi.

– Det här är allvarligt, säger Larsson till TT.

Annons

Svininfluensan hotar att slå hårt. Är det riktigt illa kan halva Sveriges personalstyrka däckas i 14 dagar. Omkring 15–20 procent av de anställda riskerar dessutom att bli sjuka i sex till åtta veckor. Samhällsviktiga myndigheter som polis, sjukvård och vissa företag måste därför ha en bra beredskap. Men enligt en analys från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) saknar flera verksamheter en fullgod plan.
– En pandemi kan slå hårt mot samhället, man måste planera för att vara väl rustad och alla har inte gjort sin hemläxa. Jag kan inte gå in i detalj på vilka det handlar om, men planeringen är olika bra, säger MSB:s överdirektör Nils Svartz.
Fortfarande tid
Folkhälsominister Maria Larsson säger till TT att hon ser mycket allvarligt på bristerna.
– Det är oerhört viktigt att den här informationen kommer nu medan det fortfarande finns tid till beredskap. Det är viktigt att man sätter igång med det arbete som inte har gjorts och att varje myndighet ser till att ha beredskap för att klara av viktiga samhällsfunktioner även med en minskad personal.
Enligt Nils Svartz på MSB kan en orsak till bristen på planering vara att många länsstyrelser och företag blev tagna på sängen.
– Frågan var när pandemin skulle vara här, och nu verkar den komma tidigare än beräknat. Man kanske tänkte att man skulle ta tag i planeringen efter semestern, säger Svartz.
Risk för vårdköer
MSB har haft flera möten med olika myndigheter under sommaren. Den 1 september ska all planering inför pandemin vara klar. Nils Svartz säger att det kan det bli tal om att låta smittskyddsläkare skriva ut antiviraler som till exempel Tamiflu till personal i förebyggande syfte. Många landsting har dock en bra kapacitet, enligt Socialstyrelsen.
– Men det finns uppenbara risker för vårdköer i höst och man kanske blir tvungen att ställa in operationer som inte är livsviktiga för att klara trycket, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.
Vem ska betala?
Den 21 augusti ska det vara klart hur en eventuell massvaccinering ska finansieras, uppger smittskyddsinstitutet. Vaccin är beställt för hela Sverige men vem som ska betala kalaset är oklart. Officiellt hamnar kostnaden på landstingens bord, men flera landstingspolitiker har krävt att staten ska stå för en del av kostnaden. Och nu öppnar folkhälsominister Maria Larsson för att skjuta till ytterligare pengar.
– Frågan är uppe till diskussion. I samband med budgetöverläggningarna kommer vi att pröva om ytterligare resurser kan ställas till kommunernas och landstingens förfogande, säger Larsson.

Mer läsning

Annons