Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna hjälper Jämtlands missbrukare

Jämtland tar hjälp av Dalarna för att bli bättre på missbruksvård. I dag träffades politiker och tjänstemän från länet för att lära sig mer om hur kommunens och landstingets samarbetare fungerar i Gagnef.

Regeringen och organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, har kommit överens om att den svenska missbruks- och beroendevården ska bli bättre. För att nå de uppsatta målen, där störst fokus ligger på att få kommun och landsting att samarbeta, startades det riksomfattande utvecklingsprojektet ”Kunskap till praktik” för snart två år sedan.

I Jämtland ligger de flesta kommuner fortfarande i startgroparna till någonting som så småningom ska bli ett förstärkt samarbete mellan de respektive kommunerna och landstinget.

Några som däremot har kommit längre är Gagnefs kommun och landstingets hälsocentraler i Dalarna. I dag besökte representanter från Gagnef Persåsen för att berätta för representanter från länets alla kommuner samt landstinget hur de lyckats bli bättre på att uppmärksamma missbruk i tid och med gemensamma resurser hjälpa den drabbade och deras anhöriga.

– Det kanske låter klyssjigt men mycket handlar om respekt för varandras yrken och tänka att vi faktiskt behöver varandra, säger socialsekreteraren Nina Ottosson.

– Annars riskerar vi att tillexempel späda på ett beroende ytterligare genom att skriva ut fel medicin eller skriva en felaktig remiss, tillägger läkaren Ulf Börjesson från hälsocentralen i Gagnef.

Annika Fahlvik är närvårdområdeschef i Bergs kommun. Hon ser mycket positivt på de inledande samarbetssamtalen med Bergs kommun och hon tror att missbruks- och beroendevården kommer att bli bättre när kommunen och landstinget kan samarbeta i större utsträckning.

– Vi har verktygen för att få det här att fungera. Den här dagen är ett jättebra initiativ, det är bra att vi kan lyssna och lära av andra. På så sätt slipper vi uppfinna hjulet två gånger, säger hon.