Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för vårgrönt

Här växer några av växtvärldens hårdingar, penséerna, upp – eller skolas om som förståsigpåarna säger.

Våren är på gång och redan nu spirar sticklingarna under glastaken i Krokom.

I växthusbutiken i Krokom luktar det fuktig jord. Blomdofter blandas i ett skiftande fyrverkeri i näsan beroende på var jag befinner mig i lokalerna. Doftpelargonen Dr Westerlund är klart framträdande medan vissa färgsprakande blommor kräver närgången nästippsberöring för att kännas över huvud taget.

Svärmorstungan luktar verkligen ingenting, men den är tuff och ska tydligen stå pall för riktiga stolpskott till krukväxtamatörer som jag.

– Den överlever allt, säger Anna Järild, florist med lång erfarenhet av trädgårdsarbete.

Helg hälsar på i växthusbutiken i Krokom. Våren känns tidigare än någonsin och kunderna droppar in redan sugna på att få börja påta i den iskalla vårmyllan utanför stugknutarna.

I drivhuset bakom själva butiken pinas tusentals purunga penséer och de tillhör kanske de hårdaste vårväxterna av alla.

– Penséerna är lite av vår specialitet. Dem börjar vi att skola om runt månadsskiftet februari/mars för att de ska rota sig, berättar Anna Järild.

Mellan 30 000 och 50 000 penséer drivs upp i växthuset varje år och ja, de pinas ganska hårt.

– Vi försöker hålla 10 till 15 plusgrader de första två veckorna för att de ska rota sig och sedan sänker vi temperaturen till runt noll eller någon minusgrad för att härda dem.

– Vad jag vet är vi de enda som i stor skala odlar härdade penséer i länet och vi har en garanti på att de ska klara 15 minusgrader.

Även pelargonerna (Pelargonium Zonale) har en egen sticklingskuvös i en av växthusbutikens avskilda avdelningar. Denna klassiker bland krukväxter är ett kapitel för sig. Anna Järild säger spontant "Här pratar vi om en hel vetenskap".

För en blomamatör som jag är pelargonerna för övrigt nästan omöjliga att hålla vid liv.

Framåt oktober börjar de sloka, blommorna är borta, bladen tappar spänst och en vacker höstmorgon står man bedrövat vid vardagsrumsfönstret och noterar att allt i krukan är brunt; det somriga pelargonlivet är definitivt till ända – och för mina pelargoner är det rent bokstavligt.

Fast det finns förstås massor av pelargonexperter i länet. Jag känner till och med några som är eller har varit pelargonsamlare och de som kan sin pelargon håller dem också vid liv över vintern.

Anna Järild säger ofta att det inte finns rätt och fel oavsett om det handlar om pelargoner eller andra växter som ska leva och frodas i ett hem.

– Det som fungerar hos mig behöver inte fungera hos dig. Och det handlar om att bostäder ser så olika ut; temperaturen, ventilationen, om fönstret är i sol- eller skuggläge...

Hur lite det ska vattnas är också en fråga om hur förhållandena är i bostaden.

En pelargon ska också stå svalt och mörkt vintertid, men även där finns det undantag. Det finns många exempel där pelargoner faktiskt kan hålla sig gröna och relativt fräscha över hela vintern på fönsterbrädan.

Den klart mest frekventa frågan som Anna Järild och Hanna Ocklund får i butiken är hur en växt ska vattnas.

– Vattning är en hel vetenskap i sig. Gamla tanter vet ofta precis hur deras blommor känner. De vet i regel att en blomma behöver vatten en gång i veckan vid ett fönster, men om den flyttas till ett annat fönster kan den behöva vattnas tre gånger i veckan, säger Anna Järild.

Trender då?

– I dag ska krukväxterna i stor utsträckning bara vara en inredningsdetalj som många inte vill lägga så mycket krut på.

En trend som märks tydligt, åtminstone i växthusbutiken i Krokom, är att folk vill odla kryddor till det egna köket.

– Det ska vara ätbart och det ska kunna odlas utomhus.