Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för rättegång om Åremjölken

Jörgen Anderssons och Åre Bondgårds försäljning av opastöriserad mjölk ur en automat i Åre förra våren får nu sitt rättsliga efterspel. I morgon torsdag hålls rättegång i Östersunds tingsrätt.

Åtalet gäller brott mot livsmedelslagen och är en följd av den försäljning av opastöriserad mjölk som mjölkbonden Jörgen Andersson och företaget Åre Bondgård AB gjorde i Station Åre en dag i april 2012. Företaget sålde cirka 100 liter lokalproducerad och opastöriserad mjölk ur en automat där kunderna själva fick tanka mjölken i glasflaskor för 20 kronor litern. Åtgången var rykande och mjölken tog slut på någon timme.

Men varken Livsmedelsverket eller Åre kommun gillade tilltaget eftersom man i Sverige inte får sälja opastöriserad mjölk direkt till kund i butik. Det är bara tillåtet att sälja mindre mängder på bondens egen anläggning och Livsmedelsverket försöker täppa till även den möjligheten med hänvisning till sjukdomsrisken. De skickade polisen att beslagta automaten och Andersson och Åre Bondgård AB polisanmäldes.

Nu, drygt ett och ett halvt år senare, ska alltså saken prövas i Östersunds tingsrätt. Om det blir fällande dom väntar företagsbot på 50 000 kronor för Åre Bondgård plus dagsböter för Andersson, som ses som anstiftare.

Men Andersson är optimistisk och ser fram emot rättegången. Han anser sig inte ha gjort något brottsligt utan trycker på att lagen säger att det är försäljning till kund i butik som är olaglig, och det har inte Åre Bondgård gjort.

– Lagen är jätteklar att man får sälja direkt till konsument från sin egen anläggning i mindre mängd. Livsmedelsverket definierar i andra sammanhang egen anläggning som till exempel grönsaksodlares eget bord på torget, så varför skulle då inte Åre Bondgårds egen automat vara Åre Bondgårds egen anläggning, säger Jörgen Andersson till LT.