Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för opera i Bräcke igen

Nu på lördag är det dags för en ny Metropolitan-opera i Bräcke. Höstsäsongen 2010 inleds med en riktig tungviktare; Wagners Rhenguldet.

Bräcke Folkets hus visade sin första direktsända opera från Metropolitan i New York i december 2007. Totalt har man hittills visat 14 föreställningar och publikintresset har varit lite blandat:

– Ibland har vi haft mer folk, ibland mindre. När vi visade "Carmen" var det fullsatt, säger Marita Andersson på Bräcke Folkets hus, som tror att snittsiffran per föreställning ligger runt 60 personer.

Konceptet har utvecklats efterhand och numera ingår alltid en mingelbuffé, ofta med lokala delikatesser, i biljettpriset.

Nu på lördag kan man åka buss från Östersund till föreställningen.

– Tanken är att det ska gå buss till alla höstens föreställningar. Vi får se hur stort intresset är, säger Marita Andersson.

Så till Rhenguldet, som är den första delen i Richard Wagners operatetralogi Nibelungens ring. Den uppfördes första gången i München 1869.

Nibelungens ring brukar beskrivas som det mest komplexa och ambitiösa musikdramatiska verket i den europeiska traditionen. Den bygger på gamla forngermanska sagor och innehåller klassiska operaingredienser som kärlek, makt, girighet och mycket annat.

"Ringen är inte bara en historia, eller en rad operor, den är ett eget kosmos", säger Robert Lepage som regisserat den aktuella uppsättningen på Metropolitan.

Dirigerar gör James Levine och i rollerna syns bland andra Wendy Bryn Harmer och Bryn Terfel.

Åsa Eriksson Ahnfelt