Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Musik direkt

/
  • Sebastian ”Görda” Mellergård bjuder publiken på tre hiphopnummer i kväll. Bland annat låten ”Gud på vår sida” som också kommer att finnas med på projekt Storsjöoljudets samlingsskiva.
  • Mia Kempff, projektledare, har höga förväntningar på årets Musik direkt.
  • I kväll uppträder de var för sig. Pianisten Joakim Malthesson har levt och andats musik sedan två års ålder. Thilda Persson, från Stugun, är uppvuxen i en musikalisk familj och kom på att hon kunde skriva egna låtar för ett halvår sedan.
”Hoppsan, det här var roligt, tänkte jag”, säger hon.

Jämtland sjuder av musikalisk kreativitet, årets upplaga av Musik direkt är bredare än någonsin. Jazzen och folkmusiken är tillbaka i tävlingen. Och för första gången är hiphopen och tv-spelsmusiken med i matchen.
– Vrålkul, säger projektledaren Mia Kempff.

Annons

Rock och hårdrock har under en lång tid dominerat Storsjöteaterns scen och under en period skulle alla vara singer-songwriters. De stilarna finns naturligtvis representerade även i år.

Thilda Persson, från Stugun, spelade tidigare fiol i folkrockgruppen Fejjen, som deltog i tävlingen för några år sedan. Men i år kommer hon att sitta ensam på scenen med sin gitarr. Det har bara gått ett halvår sedan hon började skriva egna låtar, men spelat musik har hon gjort länge; piano, gitarr, fiol och trummor.

– Jag hoppas att jag kan förmedla känslorna i låtarna. Största drömmen är att kunna leva på min musik. Då lägger jag ner allt annat, säger hon.

Även Joakim Malthesson, från Östersund, har tänkt sig en framtid inom musiken. Till vardags är han pianist i unga dansbandet Fålings, men inte i kväll när han bland annat bjuder på ett blues- och rockmedley av Robert Wells.

– Den här gången vill jag visa vem jag är och spela musik på mina egna villkor, säger Joakim.

Kul är att flera genrer, som tidigare har varit lite bortglömda, nu verkar vinna mark igen. Dit hör till exempel folkmusik och jazz. Det sistnämnda får i kvällens första deltävling en liten upprättelse med bland andra Christoffer Nordenström Jazz Experience och senare med Joel Landén trio och Liten Sekund.

Gruppen Christina will show you the way slår ett slag för folkmusiken i kväll. Senast genren medverkade var 2005. För att inte tala om hiphopen som faktiskt aldrig har varit med. Sebastian ”Görda” Mellergård tänker ändra på det.

– Musik direkt har väl mest varit till för finare, mer etablerad musik. Det har i alla fall inte känts som rätt forum för hiphop, men i år kör jag på. Det är härligt med lite variation, säger Sebastian, som även ingår i hiphop-projektet Storsjöoljudet.

En annan nyhet är att tv-spelsmusiken för första gången har hittat till salongen med gruppen The Bomb.

– Än så länge vet jag inte om något tv-spelsband som har slagit igenom stort. Jag tycker det är underbart att man väljer att starta ett sådant projekt bara för att det är kul, säger Mia.

Det är svårt att säga varför mångfalden plötsligt har exploderat i Musik direkt. Mia säger att om hon hade jobbat på en fritidsgård hade det kanske varit lättare att jobba mer aktivt för att värva ungdomar. Nu måste man förlita sig på att de anmäler sig själva, menar hon.

– Man reagerar på olika sätt i olika subkulturer. I västra Götaland är det till exempel massor av modern dansmusik. Det är ett intressant fenomen, säger hon.

Som alltid har Mia höga förväntningar på länets största musiktävling, som varje år får in mellan 50 och 60 anmälningar. Hon tycker att nivån på de medverkande brukar vara långt över förväntan.

– Tidigare jobbade jag på riksnivå och besökte då många lokala uttagningar. Ibland var det ganska låg nivå, säger Mia.

 

 

Mer läsning

Annons