Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för motorsågskörkort

Du som använder motorsåg i arbetet eller avverkar tillsammans med andra har fram till den 31 december på dig att ta motorsågskörkort. Annars riskeras böter upp till 10 000 kronor.

De nya bestämmelserna hur man får använda motor- och röjsågar infördes för två år sedan men vid årsskiftet är det de nya bestämmelserna som gäller fullt ut. Anledningen till att lagen träder i kraft på allvar först nu är att skogsföretagen skulle hinna med att utbilda sin personal.

– Det stämmer. Skogsbolag och entreprenörer har i de flesta fall utbildat personalen, säger Anders Ryberg som håller i utbildningen för Skogsstyrelsen i Sveg.

Men han säger att det är långt ifrån alla som behöver motorsågskörkortet som utbildat sig. Med de nya bestämmelserna blir det svårt för många att plocka fram motor- eller röjsåg, om man inte är på sin egen mark. Detta gäller även föreningar som ska röja eller såga bort något träd över ett skidspår eller skoterled. Den som håller i sågen ska ha motorsågskörkort.

– De nya reglerna innebär också att alla ska ha varselklädsel samt sågskyddsskor/stövlar. Om det händer en olycka och du inte följer reglerna kan det bli svårt att få ut försäkringspengar, men hur detta tolkas vet vi inget om innan en olycka har hänt, säger Anders Ryberg.

Mer information finns på sakerskog.se