Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för konstruktiv EU-debatt

Svar till Per Löfstrands artikel i LT 2 oktober : Efter kommissionsordförande Junckers state-of-the-union-tal nyligen, där han propagerade för fortsatt centralisering och maktkoncentration från medlemsstaterna till EU:s institutioner, skrev jag ett kritiskt inlägg. Jag får nu i en replik veta från Per Löfstrand (L) att jag är såväl populistisk som antiliberal.

Löfstrand välkomnar föga överraskande, liksom många av hans partivänner, att utvecklingen mot ett Europas Förenta Stater fortsätter. Det är bra att han ger sin syn, men jag delar självfallet inte uppfattningen att vi som motsätter oss ett centralistiskt europeiskt statsbygge skulle vara populistiska och antiliberala. Att stämpla de som har en annan uppfattning med invektiv är ingen bra grund för en konstruktiv diskussion.

Själv vill jag – som decentralist, ekohumanist och socialliberal – arbeta för ett Europa, där länderna samarbetar utan makten över allt fler områden centraliseras till institutioner i Bryssel och Strasbourg. De europeiska länderna ska självfallet samverka på viktiga gränsöverskridande områden som miljö, handel och säkerhet, men vi ska inte utan förankring bland medborgarna rusa vidare mot en union där en medlemsstat som Sverige reduceras till en perifer delstat. Min förhoppning är att vi ska klara av att föra en EU-debatt värd namnet, där olika uppfattningar och förslag kan diskuteras på ett konstruktivt sätt. Det är hög tid för en sådan debatt om vi inte ska ställas inför en verklighet då makten är centraliserad och svårpåverkbar för medborgarna.

Håkan Larsson

Centerpartist på Rödön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel