Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för första riktiga turen

Till helgen finns chansen att åka rälsbuss längs den vackra sträckan mellan Hoting och Forsmo. Då avgår nämligen Fjällsjöbanan för första gången "på riktigt".

Nu är det dags för allmänheten att få provåka Fjällsjöbanan. En inhyrd rälsbuss från 1950-talet kommer under helgen att trafikera sträckan Hoting - Forsmo. Premiärturen skedde i slutet av maj, då inbjudna turistentreprenörer fick åka sträckan. Detta i syfte att få företagarna att se möjligheter till samverkan för ett lockande turistutbud längs banan.

Drivkraften bakom projektet är Inger Kraft Etzler från Fjällsjö Framtid. Hon har engagerat sig, först för att få till stånd godstrafik, vilket sprack då banan i sådana fall behöver elektrifieras. Däremot fann man möjlighet att bedriva turisttrafik, med finansiellt stöd via EU-medel.

– Det har dels handlat om att se över vad vi har för entreprenörer och knyta ihop det över länsgränsen, säger hon. Det handlar ju om att vi måste samarbeta för att ge besöksnäringen en skjuts.

På lördag avgår rälsbussen från Hoting. Avgångstiden är anpassad till Inlandsbanans tåg från Östersund. Sträckan går längs natursköna områden med älvar och forsar. Inga timmertåg går denna dag, och därför kan man stanna till nästan var som helst. Biljetter säljs på tåget och hos turistbyrån i Hoting. Turen går även på söndagen och den som vill kan åka till Forsmo på lördagen och tillbaka på söndagen. På tåget finns kaffeservering och efter vägen erbjuder flera restauranger rabatter för resenärerna.

Konduktören kommer från Ådalslidens Järnvägsvänner, rustad med biljettång och skrudad i autentisk uniform.