Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för ett Augustpris till Combüchen?

Blir Sara Stridsberg, Sigrid Combüchen eller Aino Trosell årets Augustvinnare? Många av de starkaste romanerna har skrivits av kvinnor. På måndag får vi veta om de blivit nominerade.

Annons

Auguståret sträcker sig från oktober till oktober. De romaner, fackböcker, diktsamlingar eller barn- och ungdomsböcker som kommer i slutet av oktober till december kan anmälas till året därpå. Men hur långt sträcker sig då de nominerande förlagens samt jurymedlemmarnas läsminne?

En genomgång av de senaste elva årens Augustpristagare i den skönlitterära klassen visar att nio av dem publicerats under hösten. Bara Susanna Alakoskis "Svinalängorna" (2006) och Monika Fagerholms "Den amerikanska flickan" (2005) gavs ut under vårsäsongen.

Hösten är förvisso den traditionella bokutgivarsäsongen. Att förlagen de senaste åren börjat pytsa ut böckerna jämnare under året är inget som avspeglas i statistiken.

Skulle det betyda att vårens kritikerhyllade romaner, som Sara Stridbergs "Darling River", Anne Swärds "Till sista andetaget" eller Peter Thörnqvist "Kioskvridning 140 grader", har mindre chans att bli nominerade än de romaner och diktsamlingar som kommit nu i höst?

- Nej, det gör det inte, vi läser böckerna i den ordning de kommer och sparar de vi tycker är bäst för vidare diskussion, säger Dan Shafran, chef för Rumänska kulturinstitutet i Stockholm samt ordförande för Augustprisets skönlitterära jury.

Tillsammans med Jessika Gedin, kritiker och före detta förläggare, Åsa Arping, litteraturvetare, Kerstin M Lundberg, kritiker, samt Stefan Holm, läsande OS-medaljör i höjdhoppning har han plöjt mer än hundra romaner och diktsamlingar.

- Om flertalet har tyckt att det är en bok som ska gå vidare har vi sparat den till slutdiskussionen. En del böcker diskuterar vi flera gånger.

Alla jurymedlemmar ska stå bakom de sex nomineringarna. Vinnaren väljs sedan av en elektorsförsamling, bestående av bokhandlare, bibliotekarier med flera.

- Det är svårt att jämföra diktsamlingar med romaner, men till sist är det ändå de vi anser vara bäst som blir nominerade, säger Dan Shafran.

Erika Josefsson

erika.josefsson@ttspektra