Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för Erik att släppa eget

Efter åren med banden Hindenburg och Suspicious leftovers ger Erik Wennergren ut en skiva med bara eget material. I dagarna går han och några medmusikanter in i Home studios i Revsund och spelar in.

Det var dags nu, att göra något eget. De där nio låtarna och texterna som kommit de senaste åren behövde materialiseras i en platta. Efter ett möte med Gustav Hylén som sedan många år driver Home studios stod det klart att det var där han skulle spela in och Gustav finns också med som producent och musiker på plattan.

Det är mest elbasen som varit Eriks instrument tidigare men nu är det gitarr, sång och munspel som gäller. Musiken som nu ska spelas in är 1960- och 70-tals pop där han hoppas att texterna kommer att beröra och förmedla sinnestillstånd. Det är texter om kärlek och saknad, men också om ett starkt samhällsengagemang.

– Jag inspireras ofta av människoöden och vardagsdramatik och det vill jag berätta om, säger Erik.

Medmusikanterna den här gången är Erwin Marklund på trummor och sång, Fredrik Björns på gitarr, lapsteel och sång, Stina Wahlén på sång och Gustav Hylén på gitarr, trumpet, dragspel och mandolin. Eriks musikaliska inspirationskällor är sedan länge Beatles, Simon and Garfunkel, Neil Young och Bob Dylan. Alla texter på skivan är skrivna på engelska.

– Jag har funderat rätt mycket på det där varför det ska vara så svårt att skriva på svenska och få fram det jag vill. Det är väl främst för att jag känner mig mer som en internationell medborgare i en globaliserad västvärld än en renodlad svensk, och då vill jag att fler ska förstå vad jag vill säga med min musik, berättar Erik.

Erik som är uppväxt i Undersåker har gått musik- och naturprogrammet på Palmcrantz gymnasieskola och sen blev det två år på musiklinje på Åsa folkhögskola i Sörmland. Efter ytterligare några år i Göteborg är han nu tillbaka i Östersund igen.

– Jag gillar verkligen fjällvärlden och alla härliga människor som finns här så det känns fint att vara tillbaka. Men det blir nog några års studier framöver någonstans. Men jag och många av mina kompisar säger att längtan tillbaka till Jämtland finns alltid där, säger Erik.

När det gäller de framtida studierna så blir det nog något hälsoinriktat. Han jobbar på att kunna kombinera ett civilt yrke med musiken framöver. Under några år har Erik funderat på varför man egentligen håller på med musik. Är det bara för att man är lite exhibitionist och mår gott av bekräftelsen det ger att spela för andra eller är det en inre drivkraft som gör att man helt enkelt inte kan låta bli?

– Mitt i allt det där funderandet så fortsatte musik och text komma till mig så svaret blir väl att jag måste hitta en form att ha musiken som en viktig del av mitt liv, avslutar Erik.