Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för en klimatsmart politik

Annons

Regeringschefer, organisationer och företag från hela världen befann sig i New York för att diskutera klimatkrisen i går. FN:s klimatmöte bjöd på få nya löften och överenskommelser. Pengar till utlovade miljöfonder för att hjälpa utvecklingsländer möta klimathotet saknas fortfarande. Utspelen om att stoppa skogsskövling är enligt experter på plats framför allt symboliska. Den allmänna stämningen som verkade prägla mötet var att det framför allt sågs som en förberedelse inför klimattoppmötet nästa år.

Men i kulisserna bakom de stängda dörrarna möter vi en miljörörelse som är kanske starkare än någonsin. Inför mötet arrangerades i söndags en demonstration, The People’s Climate March, som samlade nära 400 000 människor. Det tros vara den största demonstrationen för miljön någonsin. Engagemanget för klimatfrågan bland folket finns där, och det engagemanget är starkt. Frågan är vad politiken gör.

För den entusiasm som syntes bland folket på New Yorks gator verkar som bortblåst innanför parlamentariska väggar. Klimatsatsningar talas fortfarande väldigt ofta om i termer av satsningar som per definition innebär att något annat behöver stryka på foten. Men det behöver inte vara så.

Globala kommissionen för ekonomi och klimat, där Sverige ingår, kom till exempel förra året med en rapport där forskare från alla världens hörn presenterade en plan för en ny, klimatsmart ekonomi. De visade att satsningar på klimatet inte alls behöver vara tillväxtfientliga - snarare tvärtom. Framför allt handlar det om investeringar och omplaceringar av resurser inom energi, stadsbyggnad, jordbruk och skogsbruk.

Till exempel satsas den ofattbara summan 4 260 miljarder kronor varje år på stöd till fossila bränslen. När man egentligen skulle kunna lägga samma summa på förnybar energi. Rapporten, som presenterades på klimatmötet i går och kommer att behandlas på klimattoppmötet 2015, visar att det är fullt rimligt att ställa om halva jordens elförbrukning till förnybara energikällor. Satsningar som inte bara hjälper klimatet, utan även bidrar till minskad fattigdom, bättre folkhälsa och möjligheter till försörjning och - ökad tillväxt.

Förslag saknas alltså inte, det folkliga engagemanget finns där, det som behövs nu är politisk vilja. Här har den blivande regeringen, med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, en stor chans att dra Sveriges strå till stacken. Låt oss hoppas att den chansen inte går förlorad.